Hlavní obsah

Švýcary čeká referendum o zákazu minaretů

Novinky, rei
ŽENEVA

Švýcarsko čeká vyostřená protiislámská kampaň. V úterý tam totiž krajní pravice oznámila, že nasbírala dostatek hlasů k vypsání referenda o existenci minaretů v zemi.

Foto: Profimedia.cz

Ve Švýcarsku mají tři minarety.

Článek

V zemi s 300 tisíci muslimy a pouhými třemi minarety série soudních rozhodnutí a hlasování v regionálních parlamentech snahu zakázat stavby odvrátily. Populisty z krajně pravicové Švýcarské lidové strany to neodradilo a podařilo se jim získat podporu lidovému hlasování od 115 tisíc lidí. Hranice pro vypsání referenda je ve Švýcarsku sto tisíc petičních podpisů.

Emotivní debaty ohledně mešit a minaretů se nevyhýbají ani dalším evropským zemím. Kontroverze znají v Německu, Rakousku, Itálii či Nizozemí. Ve Švýcarsku mají ale nacionalisté nemalý vliv, uvedl britský list Guardian. Loni v listopadu se jim podařilo vyhrát celonárodní volby na základě kampaně, kterou pozorovatelé z OSN označili za rasistickou.

Krajní pravičáci žádají, aby do ústavního textu byla vložena věta: „Stavění minaretů je ve Švýcarsku zakázané“. Vláda se požadavku brání a může se pokusit referendu zabránit kvůli zajištění národní bezpečnosti a mezinárodních vztahů a zájmů.

Reklama

Výběr článků

Načítám