Hlavní obsah

Archeologové po půlstoletí práce našli na Pohansku druhý kostel

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BŘECLAV

Přepište dosud známou historii Pohanska, vzkazují historikům archeologové, působící ve velkomoravské lokalitě Pohansko u Břeclavi. V předhradí hradiště totiž objevili stopy kamenné stavby, která zřejmě nebude ničím jiným, než druhým kostelem.

Foto: Milan Vojtek , Právo

Archeolog Petr Dresler ukazuje vyvrácené zdivo druhého kostela na Pohansku.

Článek

„Po padesáti letech práce druhý kostel, to je slušná statistika,“ usmívá se archeolog Petr Dresler. V hlavě se mu ale honí nevyřešená záhada, jak kostel asi vypadal. Dosud ještě nenašli jeho základy.

„Přijet před hodinou, najdete mě v koruně stromu, jak přemýšlím nad jeho podobou. V úvahu připadá hranatá stavba, i když bych se zatím asi přikláněl k rotundě. Ale možné jsou obě řešení, základy jsou ukryty pod rozvalinami,“ dodal.

Situace badatelů je extrémně složitá. V dalších epochách bylo místo silně narušeno. Naposledy v devatenáctém století, kdy na stejném místě nechali majitelé panství vystavět seník. Jeho výstavba dále narušila prapůvodní stavbu, na druhé straně ji ukryla zrakům předchozích generací badatelů.

Za autorstvím myšlenky pustit se do hlídání v místě zaniklého seníku je podle Dreslera správce lokality Pavel Čáp. „Říkal jsem si, že tam něco musí být. Na malém prostoru tady byly seníky tři. Ale jen tento byl na vyvýšenině. Nezdálo se mi to a čím dál víc jsem byl přesvědčený, že to není náhoda, že tam něco musí být,“ řekl Právu Čáp.

Loňská sonda v místě seníku mu dala za pravdu. V zemi se skutečně něco objevilo. Před rokem ale archeologové vůbec o očekávaném nálezu nechtěli mluvit, báli se, aby nakonec vše neskončilo jinak.

Skleněný gombík je první z cenností, nalezených u druhého kostela na Pohansku.foto: Právo/Milan Vojtek

Kostel z druhé poloviny 9. století

„Ještě stále nejsme na základech stavby, takže to potvrzené nemáme. Ale na devadesát devět procent to byl kostel, nejspíše ze druhé poloviny devátého století. Našli jsme z něj vyvrácené zdivo. Zbytek asi skončil v okolí ve stavbách. Už jsme si říkali, že by nebylo špatné vyjet do okolí, asi do Lanžhota, a oklepat tam omítky starých stodol, jestli nenajdeme další kameny z kostela,“ dodal Dresler.

Na začátku letošního tradičního letního průzkumu badatelé odkryli polovinu kostela a jeho okolí. Detailní průzkum ale čeká jen čtvrtinu plochy církevní stavby a jejího okolí. Země zatím vydala nějaké nálezy, z nichž divácky nejatraktivnější je asi skleněný gombík. Další nálezy, nejspíše včetně hrobů, by měly následovat.

„Letos na podzim to bude padesát let od zahájení průzkumu Pohanska. Na příští rok chystáme konferenci. Věřím, že tam už budeme moci představit více,“ dodal Dresler.

Při rekapitulaci půlstoletí výzkumů se budou mít archeologové za čím ohlédnout. Po velkých výzkumech z počátku bádání převzali štafetu studenti Masarykovy univerzity, kteří každý rok odkrývají kus historie a mají na svém kontě nemálo zajímavých nálezů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám