Hlavní obsah

VIDEO: Soud zrušil zprošťující rozsudek v kauze Ztohoven

– HRADEC KRÁLOVÉ • Aktualizováno

Krajský soud v Hradci Králové minulý týden v neveřejném zasedání zrušil rozsudek Okresního soudu v Trutnově, který letos v březnu zprostil obžaloby členy umělecké skupiny Ztohoven. Mladí umělci se vloni v červnu nabourali do vysílání České televize a v pořadu Panorama odvysílali simulovaný výbuch atomové bomby.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Členové umělecké skupiny Ztohoven před soudem v Trutnově.

Článek

"Rozsudek byl zrušený a případ se vrací k trutnovskému soudu k novému projednání," řekl Strnad, který nechtěl uvést důvody zrušení rozsudku, protože je dosud neobdrželi ani účastníci řízení. Podle informací České televize odvolací komisi vadilo neúplné dokazování a trutnovský soud by měl vyslechnout další svědky.

Okresní soud v Trutnově členy skupiny zprostil obžaloby s tím, že svým jednáním nezpůsobili znepokojení obyvatelstva. Proti verdiktu se odvolal státní zástupce.

Členové umělecké skupiny Ztohoven před soudem v Trutnově.foto: Právo/Vladislav Prouza

Členům skupiny Ztohoven v případě prokázání viny hrozily za šíření poplašné zprávy až tři roky vězení nebo pokuta. Většina z obžalovaných před trutnovským soudem odmítla vypovídat a odkázala na manifest skupiny Ztohoven. V něm je uvedeno, že svým činem chtěli upozornit na možnou záměnu mediálního obrazu světa za svět jako takový. Členové také uvedli, že nechtěli vyvolat paniku ani poškodit televizní vysílání, státní zastupitelství pro ně požadoval uložení veřejně prospěšných prací.

Skupina Ztohoven v prosinci 2007 vyhrála první ročník nových cen pro mladé umělce, které pod názvem Cena NG 333 poprvé vyhlásila Národní galerie v Praze. Umělecká skupina Ztohoven se věnuje především umění ve veřejném prostoru. Členové skupiny také například zakryli červené neonové srdce výtvarníka Jiřího Davida, které svítilo nad Pražským hradem na konci funkčního období prezidenta Václava Havla.

Reklama

Výběr článků

Načítám