Hlavní obsah

Soud zpřísnil podmínku elitnímu policistovi

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek zpřísnil trest bývalému policejnímu důstojníkovi Zdeňku Filipcovi, jenž byl donedávna jedním z nejúspěšnějších vyšetřovatelů ostravské expozitury Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality. Před několika lety se ale dostal na šikmou dráhu kvůli přátelství s překupníkem zlata, kterému vynášel tajné policejní informace.

Foto: Aleš Honus, Právo

Zdeněk Filipec

Článek

Původní podmíněný trest v délce šesti měsíců s podmínkou na jeden rok odvolací soud zpřísnil na 12 měsíců s dvouletým odkladem. Zákaz činnosti, který ostravský okresní soud původně stanovil na jeden rok, prodloužil odvolací senát na čtyři roky. Rozsudek už je pravomocný.

Soud tak ve čtvrtek vyhověl odvolání státního zástupce. „Krajský soud potvrdil můj názor, že rozsudek soudu prvního stupně byl nepřiměřeně mírný,“ konstatoval žalobce Alois Dlouhý. Podle rozsudku se Zdeněk Filipec dopustil zneužití pravomoci veřejného činitele.

Problémy od roku 2003

Policejní komisař, který se úspěšně podílel na odhalování nejzávažnějších hospodářských kauz na Ostravsku, se dostal na šikmou plochu v roce 2003, když podle obžaloby vyzradil svému dlouholetému kamarádovi a později odsouzenému podnikateli Lubomíru Vargovi informace o sledování.

Pravděpodobně tak znemožnil svým kolegům z jiného policejního útvaru objasnit v celém rozsahu závažný případ daňových úniků, kterých se Varga s dalšími lidmi dopouštěl. Podle soudu bylo jednoznačně prokázáno, že Filipec prováděl neoprávněné lustrace v evidencích.

Od policie sám odešel

Ve svém původním zprošťujícím rozsudku přitom okresní soud konstatoval, že šlo pouze o kázeňský přestupek. Odvolací soud mu kauzu loni vrátil k doplnění nových důkazů a výsledkem byl letos v lednu podmíněný trest. Státní zástupce se ale odvolal a po čtvrtečním zpřísnění nabyl rozsudek právní moci.

Zdeněk Filipec byl poté, co se na všechno přišlo, postaven mimo službu a později od policie odešel na vlastní žádost a s příslušným odstupným. Ladislav Varga byl mezitím za pašování zlata odsouzen k devítiletému trestu odnětí svobody – český stát připravil minimálně o 55 miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám