Hlavní obsah

Keramická dlažba promyšlená do detailu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Současný trend je nakloněn keramickým obkladům a dlažbám, takže podporuje jejich uplatnění v celém interiéru. Módní jsou dokonce keramické dlaždice na stěnách obývacích místností. Na výběr máme rozmanité formáty, barvy, styly i povrchy.

Foto: archiv firem Elmat, Henkel, Keraben, Kerabel a Rako , Právo

Série Samba přináší do interiéru rytmus a pohodu, za kuchyňskou linkou vynikne drobná mozaika, na další plochy formát 10x10 cm v jedné či dvou barvách v kombinaci s bílou. Podlahu dotvoří dlaždice, Rako.

Článek

Navíc keramická dlažba je velmi elegantní a stále oblíbenější pro svou trvanlivost a snadnou údržbu. S ohledem k vysoké tepelné vodivosti se také dobře hodí na podlahové vytápění. Díky pestré škále barev a rozličnosti tvarů dokáže dlažba oživit celý interiér.

Je přímo předurčena na podlahy do chodeb a koupelen, kde dochází ke značnému zatížení. Základní formáty se kombinují mozaikovými dekoračními pásky nebo bordurami, tudíž můžeme sladit design obkladů v celém bytě a vytvořit vždy originální podlahu i obklad.

.: Moderní kalibrované velkoformátové obklady i dlažba (vlevo). Nadčasové obklady v zemitých barvách představuje série Bohemie(vpravo).foto: Právo/archiv Keraben

Formáty se zvětšují i zmenšují

Nejnovější trendy jsou ve znamení stále se zvětšujících formátů, někdy kombinovaných mozaikou, exkluzivních povrchů, neotřelé barevnosti, minimalismu i romantických květinových vzorů.

Dlaždice mají probarvený střep, což umožňuje řezat je a používat na sokly a všude tam, kde je možné zúročit stejnou barevnost dlaždice a jejího povrchu.

Složitější plochy, jako jsou sloupy, oblouky, zákoutí, ale i obvod zrcadel, lze snadno obložit mozaikou, která se kromě čtverečků objevuje také ve tvaru obdélníků. Kreativní řešení umožňují i nové univerzální formáty obkladů, které se dají využít pro elegantní střídání horizontální a vertikální pokládky.

Květiny se objevují v něžných damaškových motivech a vzorech připomínajících bohaté brokáty, ale designéři hledají inspiraci také v textiliích, kůži nebo tradičně v pestré paletě přírodních kamenů.

.: Charakteristickým rysem velkoformátové série Spirit, která je tvořena dlaždicemi 45x45 cm, je textilní textura s výrazným třpytkovým efektem a pruhy na rozetách připomínající koberec.foto: Právo/archiv Rako

Přirozený vzhled podlaze propůjčí dlaždice s lapovaným povrchem, kde se střídají efekty lesku a matu, exkluzivně působí dlažby rozsvícené třpytkami či s metalickými povrchy.

Barvy přinášejí energii

Každý se při zařizování interiéru neřídí beze zbytku aktuálními módními styly. Protože v případě dlažby a obkladů jde o dlouhodobé investice, vybíráme s vědomím, že nás daný styl či barevnost po roce nepřestane bavit.

Každá barva přináší jinou energii a jinak působí. Někdo dává přednost zářivým tónům žluté či oranžové, jiný spojuje v duchu feng-shui koupelnu s modrou či tyrkysovou a dalšího uklidní odstíny bílé či béžové. Podobně je tomu s nabídkou dekorů.

.: Moderní byt s retro doplňky.foto: Právo/archiv Kerabel

Výhodou je široká paleta, takže si na své přijde téměř každý. Stejnou pozornost, jakou věnujeme výběru obkladů, dáváme i volbě doplňkových materiálů, např. spárovací hmotě či nezbytným silikonovým tmelům, které se vyrábějí v mnoha barevných odstínech, s různou odolností proti vodě a nečistotám.

Jednoduché a estetické

S rostoucím rozměrem obkladů a dlažeb se zlepšují i jejich technické parametry, především pak životnost a odolnost vůči poškození. Kvalitní kalibrované dlaždice jsou zabroušeny na daný rozměr s tolerancí v desetinách milimetru.

Jednotlivé čtverce či obdélníky tak lze pokládat na minimální spáru. Takový spoj nenaruší jednoduchý a čistý dojem obložené podlahy či stěny. Vydatně k tomu přispějí již zmíněné spárovací hmoty. Umožní maximálně sladit barvu obkladůa spár, které se tak stávají téměř neviditelné.

.: Na jedné straně se formáty zvětšují, ať už jde o obklady či dlažbu, na straně druhé stojí mozaika, která se těší velké oblibě.foto: Právo/archiv firem Elmat

Dlažba i obklady působí esteticky a dobře vypadají i v malých prostorech. Pokládka velkoformátových dlaždic je pro odborníky, nikoli pro laiky. Velká dlažba vyžaduje dokonale rovný podklad i dlaždice, proto je třeba volit kvalitní vyrovnávací a lepicí materiály.

Pozor při výběru materiálu

Opakující se chybou při pokládce dlažby v interiéru je nevhodný výběr materiálu. Jen málo výrobků lze použít univerzálně. Vše souvisí s charakterem dané místnosti a způsobem jejího využívání. Jiný typ dlažby je vhodný do kuchyně, jiný do koupelny a obývacího pokoje či na balkon nebo do vstupní haly.

Materiály určené do koupelny jsou obvykle nejméně odolné zátěži, nehodí se např. do namáhané vstupní haly.

.: Inspirace přírodními tóny pro venkovský styl.foto: Právo/archiv Keraben

Ve vnitřních prostorech můžeme bez obav použít jakýkoli keramický obkladový prvek bez ohledu na nasákavost. Obkladačky s nasákavostí nad 10 % nabízejí širokou paletu glazur, formátů a dekorů, s nimiž vytvoříme originální koupelnu či kuchyň podle svých představ.

Vazby keramických dlaždic

Nejobvyklejší jsou dva základní typy pokládky. Jde o pokládku tzv. na střih, kdy se jednotlivé kusy pokládají rovnoběžně se stěnou a spáry probíhají v klasické čtvercové (obdélníkové) síti, a o pokládku tzv. na koso, kdy se dlažba pokládá pod úhlem 45° vzhledem ke stěně.

Obdélníkové formáty se pokládají na vazbu tak, že se dlažba pokládá rovnoběžně se stěnou a jednotlivé kusy jsou proti sobě posunuty. Posunutí může být různé, nejčastěji jde o půlku délky (tzv. cihelná vazba).

Moderní je pokládka dlažby v modulových skladbách, kde se v plochách kombinují různé modulové formáty (např. 30x30 cm + 15x30 cm + 15x15 cm nebo 30x30 cm + 45x30 cm + 45x45 cm + 30x60 cm).

.: Pozornost věnujeme i výběru spárovací hmoty, která je v mnoha barevných odstínech, Henkel.foto: Právo/archiv Henkel

U obdélníkových formátů se využívá i tzv. parketová skladba, kdy se jednotlivé obdélníky otáčejí o 90° a vytvářejí skladbu jako parkety. Tato skladba se často používá u dlažeb s designem dřeva.

Reklama

Související články

Dlažby a obklady - formáty se zvětšují

Doby, kdy byly k dostání dva druhy obkladů a dlažeb jsou dávno pryč. Dnes se můžeme radovat z široké nabídky výrobků i z toho, že si vše můžeme důkladně...

Moderní zrcadla nejen pro vaši koupelnu

Zrcadlo odráží díky hladkému povrchu světlo, a to umožňuje, že v něm můžeme vidět svůj obraz. První zrcadla tvořila kdysi deska z leštěného kovu, nejlépe...

Mozaiky se staly hitem kuchyní i koupelen

Mozaiky, interiérová výzdoba sestavená z malých plošných kostek, je v dnešní době velkým hitem pro interiér i exteriér. Ať už jde o mozaiky kamenné, skleněné...

Výběr článků

Načítám