Hlavní obsah

První prázdninový víkend má letos na silnicích nejméně obětí za 10 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začátek letošních letních prázdnin se do policejních statistik nezapíše žádným výrazným výkyvem nehodovosti. Ve srovnání s prvními prázdninovými víkendy v předešlých letech je ale patrný výrazný úbytek usmrcených osob, na silnicích přesto od pátku do neděle zbytečně vyhaslo pět lidských životů.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Z pěti obětí letošního prvního prázdninového víkendu na silnicích jsou dva motorkáři. Ilustrační foto.

Článek

Vloni si dopravní nehody o prvním prázdninovém víkendu vyžádaly deset obětí na životech, v roce 2006 to bylo šest mrtvých. Nejtragičtější začátek prázdnin zažily české silnice v roce 2001, kdy zemřelo 26 lidí.

Počet mrtvých při dopravních nehodách o prvním prázdninovém víkendu
rokpočet mrtvých
20085
200710
20066
200515
200412
200324
200218
200126
200015
199920
199814

Jeden mrtvý a 23 zraněných - to je bilance víkendu na silnicích Vysočiny. A nebýt vážné nedělní havárie na hlavním tahu do Vídně, dalo by se říci, že zdejší silnice věnovaly výběru daně za začínající prázdniny pouze poslední den školního roku.

V pátek zemřel u Jinošova řidič osobního auta po srážce s mikrobusem, 11 osob bylo zraněno. V neděli odpoledne pak statistiku pokazila ještě havárie osobního auta na I/38 mezi Jakubovem a Litohoří. Jeden člověk se při ní těžce zranil a mezinárodní silnice musela být dokonce na chvíli zcela uzavřena.

Pouze nepatrný nárůst dopravních nehod zaznamenali policisté na Zlínsku. Oproti předposlednímu červnovému víkendu, kdy se při pěti nehodách lehce zranilo osm osob, v první prázdninovou sobotu a neděli se na Zlínsku událo sedm nehod se čtyřmi lehce zraněnými lidmi a jedním smrtelným zraněním.

"Šestatřicetiletý motocyklista havaroval v Bohuslavicích na Zlínsku. Muž nevlastnil řidičský průkaz na žádnou skupinu. Cizí zavinění vyšetřovatelé nezjistili,“ potvrdila zlínská policejní mluvčí Jana Bartíková.

Motocyklista zaplatil životem za předjíždění na horizontu

Také na jihočeských silnicích přišel o život jeden člověk. V neděli, krátce před 16. hodinou, zahynul 24letý motocyklista na silnici mezi Ražicemi a Heřmaní na Písecku. "Řidič Hondy předjížděl a na horizontu se čelně střetl s protijedoucí Škodou Octavia. Svým zraněním na místě podlehl,“ uvedla mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková.

Hned pár minut po této nehodě srazilo osobní vozidlo 11letého cyklistu v Temešváru na Písecku. Vrtulník chlapce přepravil s těžkým zraněním do motolské nemocnice. "Chlapec je hospitalizován. Je v kritickém stavu v péči specialistů na ARO," řekla ČTK mluvčí motolské nemocnice Eva Jurinová.

Do statistiky smrtelných nehod v Jihomoravském kraji se zapsala nedělní ranní nehoda v Husovickém tunelu v Brně, při níž zahynul devětapadesátiletý muž. Stalo se tak poté, co se jeho vůz čelně srazil s autem jedoucím v protisměru, jehož řidič byl patrně opilý. Ford oběti se při kolizi vzňal a šofér následně zemřel v plamenech. Viník nehody se pokusil po kolizi uprchnout. Byl ale dopaden a je v policejní cele

Na severu Moravy podlehl v neděli krátce po půlnoci zraněním jednatřicetiletý muž dnes krátce po půlnoci , která utrpěl při dopravní nehodě mezi Světlou Horou a Podlesím na Bruntálsku. Spolu s dalšími čtyřmi lidmi cestoval v autě, jehož řidič nezvládl řízení poté, co mu v pravotočivé zatáčce vběhla do cesty srna. Řidič strhl řízení a kvůli nepřiměřené rychlosti dostal smyk, po němž auto narazilo do stromu. Další tři lidé cestující v autě byli zraněni. Řidič před jízdou nepil alkohol, zjistila policie.

Vážná nehoda se stala na Bruntálsku i v sobotu, kdy podnapilý sedmatřicetiletý řidič nezvládl řízení v Holčovicích. Jeho o čtyři roky starší manželka má zlomenou lebeční kost a tříletá dcera natržená játra. Při dechové zkoušce policisté mužovi naměřili 1,65 promile alkoholu.

Liberecko, Olomoucko i Královehradecko bez smrtelných nehod

Bez smrtelných dopravních nehod proběhl první prázdninový víkend na silnicích Ústeckého a Libereckého kraje. Doprava probíhala alespoň do neděle do půl šesté večer v těchto krajích plynule a počet dopravních karambolů nepřekročil obvyklou mez. Liberečtí hasiči zasahovali v kraji pouze u čtyř nehod, které si vyžádaly čtveřici zraněných osob.

„Na Olomoucku víkend nevybočil na silnicích z normálu,“ řekl Právu v neděli v podvečer mluvčí policie v Olomouci Jiří Brada. Například v neděli podle něj zaznamenali dopravní policisté na Olomoucku jen dvě dopravní nehody, které se obešly bez zranění.

Během prvního prázdninového víkendu nedošlo na silnicích v Královéhradeckém a Pardubickém kraji k žádnému smrtelnému úrazu. „V sobotu se stalo 27 havárií s jedním těžkým a patnácti lehčími zraněními, a celkovou hmotnou škodou 1,26 miliónu korun. Za dnešek tu mám evidováno několik drobných nehod a jen dva lehce zraněné,“ řekl Právu v neděli v podvečer operační důstojník východočeské policejní správy v Hradci Králové.

Na silnicích západních Čech byl první prázdninový víkend překvapivě klidný, všechny nehody skončily bez vážnějších následků, dvanáct lidí utrpělo lehká zranění. Jednu havárii zapříčinil alkohol, dva lidé se zranili na motorce.

V sobotu došlo ke 34 nehodám, před týdnem jich bylo o sedm méně. „V neděli jsme do 17.30 evidovali v Plzeňském a Karlovarském kraji čtrnáct nehod,“ řekla Právu mluvčí západočeských policistů Martina Kohoutová. Za celou předešlou neděli jich policisté vyšetřovali pětadvacet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám