Hlavní obsah

VIDEO: První český počítačově animovaný 3D film Kozí příběh v kinech v říjnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První český trojrozměrně animovaný film Kozí příběh s podtitulem Pověsti staré Prahy bude mít premiéru v polovině října, do kin se dostane ve třech desítkách kopií. Podle mluvčího náročného projektu Lukáše Vedrala jsou práce téměř u konce - štáb v čele s režisérem Janem Tománkem dokončil přes 760 z celkem 820 záběrů.

Článek

Kozí příběh - Pověsti staré Prahy je celovečerní animovaný film, který poprvé v Čechách a východní Evropě vzniká technologií 3D počítačové animace. Trailer určený pro kina obsahuje i ukázku jedné z největších davových scén - stavbu Karlova mostu, kde se v jednom záběru ocitlo přes 230 postav.

:. Kozí příběh - filmová upoutávka Autor: kozipribeh.cz

"Snímek bude kompletně obrazově hotov v polovině srpna. Poté bude následovat nahrávka hudby se symfonickým orchestrem a finální mix zvuku," řekl Vedral ČTK. Podle něj vznikají jednotlivé ruchy a zvukové atmosféry už od jara. Hlavní role namluvili Matěj Hádek, Jiří Lábus, Mahulena Bočanová, Michal Dlouhý, Petr Nárožný, Karel Heřmánek, Miroslav Táborský a Viktor Preiss.

Na tvorbě filmu se pracuje již přes tři roky

Projekt vzniká pomocí animace, která byla pro výrobu celovečerního filmu poprvé použita v polovině 90. let u snímku Toy Story - Příběh hraček. Kromě špičkové technologie chtějí čeští tvůrci navázat na oblíbené 3D filmy a charakterem snímku na rodinné podívané, které stejnou měrou baví děti, teenagery i dospělé.

V roce 2006 se pro účely filmu vybudovalo v centru Prahy nové animační studio s novými výkonnými počítači. Koncem roku 2006 byla již pracovní verze filmu hotová a sestříhaná mistrem ve svém oboru, panem Aloisem Fišárkem. Na hrubý střih obrazu byly koncem února 2007 plejádou předních českých herců namluveny dialogy, podle nichž se bude dodělávat finální animace.

:. Začátkem roku 2007 byly namluveny dialogy, podle nichž se začala dělat finální animace, gesta a emoce postav a celková animace všech záběrů.

"Díky vizitce prvního 3D počítačově animovaného filmu ve východní Evropě, stylu, který odkazuje na tradici české animátorské školy, univerzálnosti příběhu a tématu Prahy a jejích legend, vstupuje Kozí příběh neboli The Goat Story, do povědomí i na mezinárodním poli. Jeden z prestižních amerických časopisů Animation magazine měl ve svém březnovém čísle Kozí příběh na obálce," dodal Vedral.

Výtvarné návrhy a scénáře Kozího příběhu vznikaly už od roku 2003. Realizovat se začal o tři roky později tvorbou pracovní animace. S pomocí Aloise Fišárka byl film v pracovní vizuální podobě už sestříhán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám