Hlavní obsah

Štuk jako moderní imitace mramoru

Právo, Bohuslav Hatina

Vápenec a prach z rozdrceného mramoru - tahle směs dokonale imituje pravý mramor. Benátský štuk si oblíbili už v antice, ale i dnes má velkou přednost - je hladký, lesklý, beze spár, trvanlivý a odolný vůči vlhku i plísni.

Foto: archiv Petry Oratorové, Právo

Marocký štuk se může nanášet na většinu běžných povrchů.

Článek

Nejvíc se hodí na stropy a stěny slavnostních místností, do haly, obýváku, koupelny. Benátský i marocký starodávný štuk nás znovu oslňuje noblesou a krásou. Jen technika je nyní jiná, jednodušší. Je to ovšem luxusní materiál, hodí se do stylových interiérů, často se uplatňuje při sanacích historických budov.

Štuk se musí jemně přetmelit a vybrousit. Připomíná cementovou omítku, ale je hladší a lze z něj vytvořit prakticky jakýkoli barevný odstín. Špachtlí docílíme zajímavé jemné mramorové dekorativní žilky. Abychom dosáhli na povrchu typického mramorového lesku, vyleštíme ještě plochu nerezovým hladítkem.

.: Marocký štuk se může nanášet na většinu běžných povrchů, např. jádrovou vápenocementovou omítku, sádrokartonovou nebo i panelovou stěnu. Podklad musí být pevný, suchý drsný a vyrovnaný. foto: Právo/archiv Petry Oratorové

Odolný benátský štuk

Benátský štuk je elegantní, noblesní, romantický až nostalgický, ale i značně odolný proti vodě a prachu. Dá se použít na různé druhy podkladů: štukovou omítku, beton, sádrokarton, dřevo, kov nebo PVC.

Stuccolustro neboli benátský štuk je směs čistě minerální hmoty (na dřevě vypálené bažinné vápno) a mramorové moučky v různé zrnitosti. Je bez zápachu, chrání proti plísním a bakteriím. Používá se v interiérech ve všemožném rozsahu. Podklady pro nanášení stuccolustra musí být čisté, vyhotovené či opravené předem (např. omítky apod.). Nanáší se 2x špachtlí. Vhodný pro všechny podklady. Může být přibarven barevným odstínem.

Na rozdíl od pravého mramoru je použitelný i tam, kde by těžký mramor mohl ohrozit statiku. Drží i na nerovném podkladu, dá se využít na sloupy, oblouky i výklenky. Nebojme se ho použít do vlhčích prostor. Tady nám poslouží k finálnímu nátěru vosková pasta.

.: Protože je marocký štuk mimořádně hladký a vyznačuje se vynikající bezspárovostí a vodoodolností, může se s úspěchem použít ve sprchách nebo (v tomto případě) na stěny v koupelně starého stavení. foto: Právo/archiv Petry Oratorové

Marocký štuk je hlaďounký

Marocký štuk neboli tadelakt je bezkonkurenčně beze spár. Tvoří jej směs z mramorové moučky, také ale hašeného vápna, křemenného písku, pálené jílovité zeminy, popela a celulózy. Je stejně krásný jako benátský a mnohem odolnější proti vodě.

Povrch je jemný, hladký, po finální úpravě mimořádně lesklý. Dá se použít do koupelen, kde jeho hladkost umožní dokonalou čistotu a hygienu. Takovéto čisté a jednolité plochy jdou vstříc současným nejmodernějším trendům. Tento štuk má i vynikající termoregulační účinky.

Nanášíme jej na většinu běžných povrchů, jako jsou např. jádrová vápenocementová omítka, panelová či sádrokartonová stěna. V závislosti na velikosti plochy a tudíž i balení se cena výrobku pohybuje od 1400 do 2000 Kč/m2 bez DPH. Samotná aplikace pak v závislosti na použité skladbě a složitosti podkladu činní 800 až 1000 Kč/m2. Uvedené kalkulace jsou orientační a mohou se lišit podle konkrétních požadavků zákazníka.

.: Směs z mramorové moučky, hašeného vápna, křemenného písku, pálené jílovité zeminy, popela a celulózy. To vše obsahuje recept na marocký štuk neboli tadelakt. Jeho povrch je jemný, hladký a lesklý. foto: Právo/archiv Petry Oratorové

Na zaschlý povrch štětcem či houbou naneseme ochrannou vrstvu, tzv. marseilleské mýdlo. Ta se vsákne do povrchu a vytvoří průsvitný lesklý voděodolný film. K další údržbě nepoužijeme běžný saponát, ale marseilleské jemné mýdlo.

Vzorová koupelna

Místnost má klenutý strop s bílým vápenným nátěrem. Dříve tu bývaly chlévy. Podlaha je dřevěná modřínová, stejně i dveře a skříňka pod umyvadlem. Dřevo je napuštěné přírodním olejem.

Ostatní povrchy jsou z marockého štuku, stěny vybíhají až do výšky dveří. Umyvadlo i vana kopírují tvar místnosti. Marocký štuk i v koupelnách se dá barevně tónovat pomocí základních pigmentů.

Barevnost této vzorové koupelny byla vybrána ze čtyř vyhotovených vzorků, které se všechny přibližovaly klasické cihlové, ale ve velké ploše vyzní i nepatrný rozdíl velice silně. Vzhledem k tomu, že koupelna je poměrně malá, byla nakonec zvolena jedna ze světlejších barev.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám