Hlavní obsah

Jaderné základny USA v Evropě prý mají bezpečnostní problémy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké vojenské základny v Evropě, na nichž jsou umístěny jaderné zbraně, mají problémy s naplňováním bezpečnostních standardů stanovených Pentagonem. Vyplývá to z interní zprávy amerického ministerstva obrany, která konstatuje, že potíže jsou spojené s personálním zajištěním základen a bezpečností budov.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Informace zveřejnila americká nevládní organizace Federace amerických vědců (Federation of American Scientists, FAS) na svých internetových stránkách.

Zpráva o 117 stranách vychází z inspekcí, které Američané na základnách v poslední době provedli. Ministerstvo na jejich základě v únoru došlo k závěru, že "jaderná bezpečnost (na základnách) je dostatečná, ale vyžaduje posílení".

Pentagon konstatuje, že od dob studené války klesla odborná způsobilost příslušníků letectva, a navrhuje posílit systém inspekcí. Upozorňuje také na zcela konkrétní problémy, které se týkají například oprav vojenských budov a ochrany areálů.

Spojené státy mají jaderné zbraně na celkem sedmi evropských základnách v šesti státech - Británii, Belgii, Nizozemsku, Německu, Itálii a Turecku. Podle FAS je v nich umístěno celkem 300 až 350 jaderných hlavic. Ze zprávy nevyplývá, kterých základen konkrétně se výhrady komisařů týkaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám