Hlavní obsah

Nová předpověď hlásí nadprůměrně teplý červenec

PRAHA

Podle měsíční výhledové předpovědi, kterou v pátek vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), bude první měsíc letošního léta teplotně nadprůměrný a srážkově průměrný. Meteorologové neočekávají žádné extrémní výkyvy počasí, nejvyšší teploty budou v některých dnech šplhat k tropickým třicítkám, jindy klesnou na dvacet stupňů.

Článek

V období od 21. do 30 června má být skoro jasno až polojasno, občas až oblačno s přeháňkami a bouřkami. Noční teploty budou v tomto období mezi 18 až 12 stupni Celsia, uprostřed období bude jen kolem devíti stupňů Celsia. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat mezi 22 a 28 stupni, přechodně může být až 30 stupňů Celsia.

První červencová dekáda bude zpočátku polojasná, při zvětšené oblačnosti se mohou místy objevit přeháňky a bouřky. Postupně bude vznikat velká oblačnost a srážky budou četnější. V noci by mělo být 15 až devět stupňů Celsia a denní maxima budou zpočátku dosahovat 22 až 28 stupňů Celsia, postupně se ochladí na 18 až 24 stupňů Celsia.

V době od 11. do 20. července bude převládat oblačné počasí s přeháňkami a bouřkami, přechodně bude polojasno. Noční teploty meteorologové odhadují na 16 až deset stupňů Celsia a nejvyšší denní na 19 až 25 stupňů Celsia, při zmenšené oblačnosti kolem 28 stupňů Celsia.

Na začátku týdne se ještě zdálo, že léto bude v Evropě spíše chladné, alespoň to uváděly americké klimatologické modely, o kterých informoval Meteopress.

Oslabená ozónová vrstva

ČHMÚ v pátek také varoval také před zeslabenou ozónovou vrstvou, která nyní během jasného a polojasného počasí propouští o 15 až 20 procent více škodlivého UV záření. UV index tak bude dosahovat hodnot 7,7 až 8,5, což odpovídá klasifikaci vysoká až velmi vysoká. Za normálních okolností dosahuje v našich zeměpisných šířkách UV index hodnot kolem 6,5.

Meteorologové doporučují při pobytu na přímém slunci používat krémy s vysokým ochranným faktorem, sluneční brýle a pokrývky hlavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám