Hlavní obsah

Greenpeace chtějí žalovat armádu kvůli věcem zabaveným na kótě 718

PRAHA

Hnutí Greenpeace hodlá zažalovat armádu, pokud se ve středu nedohodnou na vrácení věcí, které měli aktivisté na kótě 718 v Brdech. Podle ředitele české Greenpeace Jiřího Tuttera armáda věci za stovky tisíc zabavila. Vojáci naopak považují věci z kóty, které nepatří vojsku, za nalezené.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Vojenská policie kontroluje doklady aktivisty, který opouští kótu 718 v Brdech.

Článek

"Jsme ochotni Greenpeace věci po prokázání vlastnictví vrátit," řekl mluvčí vojenské policie Jan Čermák.

Greenpeace na protest proti plánované stavbě amerického radaru kótu šest týdnů blokovali, v pondělí proti nim vojenská policie zasáhla, pět lidí zadržela a převezla na Policii ČR k prokázání totožnosti.

Právě na formulaci, zda věci byly zabavené nebo nalezené, se obě strany nemohou shodnout. "Při zákroku na kótě ani jedna z pěti osob, které se tam protiprávně zdržovaly, neoznámila, že na kótě má své věci, svůj materiál, ani neprojevila přání si tento materiál z kóty odnést," uvedl Čermák.

Kamera za 200 000

Armáda proto věci vzala jako nalezené a zadokumentovala je. To ale Tutter považuje za absurdní tvrzení.

"Tam jsou případy, kdy vytrhli našemu kolegovi zapůjčenou kameru v hodnotě asi 200 000 z rukou, a řekli mu, že je zadržena v rámci toho zásahu," uvedl. Obě strany se přitom odvolávají na videozáznamy z akce, které mají podpořit jejich tvrzení.

Aktivisté tvrdí, že se obávají, aby se cenné věci u armády "neztratily". Věci, které na kótě nechali, mají cenu stovky tisíc korun. "Byla tam především zapůjčená profesionální kamera, několik notebooků, čtyři nebo pět sad lezeckého vybavení, tři solární panely, asi osm stanů a další věci," vyjmenoval. Čermák to kategoricky odmítá. Na věci z kóty prý byla pořízena dokumentace, při sepisování byla nezávislá osoba, tedy ne vojenský policista.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám