Hlavní obsah

Malý stolek, ale velký služebník v domácnosti

Odložit si noviny, vzít si pohoštění k televizi, nebo si dát nohy nahoru. K tomu všemu vám poslouží konferenční stolek, malý, ale důležitý interiérový doplněk. Letos se stolky vyrábějí z různých materiálů, odolné je teakové dřevo a milovníkům moderního designu doporučujeme stolek z novodobého materiálu Hi-Macs.

Článek

Stolky z masivního, neporézního materiálu Hi-Macsu jsou zcela odolné proti skvrnám, tento materiál se vyrábí v nepřeberném množství barev, je odolný proti opotřebení, a proto se z něj v současnosti vyrábějí hlavně kuchyňské desky. Užívá se ale i pro výrobu moderních konferenčních stolků.

.: Stolek s názvem "Deko" z Hi-Macsu.foto: archiv Design Contest, design: Karel Vránek

Můžete tento neporézní materiál vyzkoušet, udělá vám dobrou službu. Výrobci si jeho strukturu velmi pochvalují, je to tvárný materiál a je velmi ohebný, jak ostatně můžete vidět na obrázku.

.: Posezení u nízkého stolku navodí téměř orientální atmosféru.foto: archiv firmy Blomus/Desalto

Stolek vám může posloužit i jako židle nebo lavice pro nečekanou návštěvu, zvláště pokud dobře vyberete jeho provedení.

Přírodní materiál nikdy neomrzí

Jestli ale upřednostňujete přírodní materiály, a přesto chcete, aby váš stolek měl obdobné vlastnosti jako stolek z Hi-Macsu, tak zkuste teakové dřevo.

.: Stolek "Rustikální kořen" z týkového dřeva. Neobyčejná kresba let dřeva utváří každý stolek zcela individuálně, takže každý je unikát.foto: Schaefer boutique

Teakové dřevo je vysoce odolné proti škůdcům, proti slunečnímu záření, proti vodě i opotřebení. Je ale samozřejmě o něco dražší, a tak se vyplatí si jeho koupi rozmyslet. Dobrým tipem je zkusit například kombinace se šachovým stolkem.

.: Stolky z moderního černého ratanu a ze dřeva.foto: archiv Hitra.

Klasikou zůstávají stolky z borovicového masivu. Pokud si takový stolek pořizujete, mějte na paměti, že borovicové dřevo je měkký materiál a je třeba se při výběru zaměřit na to, jaký má nátěr.

.: Klasický konferenční stolek s policí, masivní borovice.foto: ANO nábytek

Nátěr by měl být u dřevěného nábytku pórovitý, aby dřevo mohlo „dýchat“ a nenarušovala se jeho struktura. Vyberte proto nátěr, který je odolný proti tzv. „vodním flekům“, které se na dřevu tvoří po polití tekutinou.

.: Tato zajímavá "skládanka" sluší moderním interiérům.foto: archiv firmy Blomus/Desalto

Skleněné konferenční stolky si pořizujte v případě, že nemáte malé děti, stejně ale při jejich koupi dbejte na hrany, měly být nejlépe zaoblené a raději investujte více do masivnějšího skla, rozhodně tlustšího než 8 mm.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám