Hlavní obsah

Policie našla tělo pohřešovaného Jakuba, byl znásilněn a zavražděn

– HAVLÍČKŮV BROD • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, ivi, aš, René Chvalina, Jana Pechová

Policie našla tělo pohřešovaného Jakuba, který zmizel 4. května, v sobotu. Ještě před tím zadržela Slováka, kterého v neděli dopoledne obvinila ze znásilnění a vraždy, uvedla pro Novinky policejní mluvčí Iva Marková.

Foto: Mathias David DOP, ČTK

Policisté objevili mrtvé tělo devítiletého Jakuba Šimánka z Havlíčkova Brodu asi pět set metrů za městem v porostu u železniční tratě.

Článek

"Muž byl obviněn. Trestný čin byl překvalifikován na znásilnění a vraždu," potvrdila Novinkám v poledne mluvčí Iva Marková, která už dříve naznačovala, že původní kvalifikace únosu může být ještě změněna. "Bude dán návrh na uvalení vyšetřovací vazby," dodala Marková.

Marková slovenskou národnost obviněného nezmínila, uvedla, že jde o cizince, ale není to Němec. Že jde o Slováka, sdělily Právu zdroje blízké vyšetřování.

K nálezu těla přispěla výpověď zadrženého

Již předtím popsala poslední mluvčí vývoj v případu. „Včera v ranních hodinách jsme zadrželi 43letého cizince, který je podezřelý z trestných činů zbavení osobní svobody a únosu,“ uvedla už dopoledne pro Novinky policejní mluvčí Iva Marková.

"Bohužel odpoledne policisté nalezli mrtvé tělo,“ dodala mluvčí a doplnila prodrobnosti z vyšetřování. „Jakub byl usmrcen bezprostředně po únosu.“

Podle České televize k nálezu těla pomohla právě výpověď zadrženého muže.

Jakubův otec Hynek Blaško v České televizi řekl, že nechápe, proč po pachateli už dávno nepátral Interpol. Tvrdí totiž, že muž byl na Slovensku odsouzen k ochranné léčbě, na kterou ale nenastoupil. Policie nepřímo přiznala, že otcovy informace jsou pravdivé. "Policie nemůže ani v těchto případech preventivně bez jakýchkoli právních důvodů kohokoli zadržet," řekla ČT Iva Marková.

Na Slovensku měl obtěžovat děti

43letý Antonín v minulosti sexuálně obtěžoval pět dětí na Slovensku. Jak uvedla televize Joj, slovenská policie stíhala Antonína také pro ekonomickou trestnou činnost.

Muž pochází z města Královská Chlmec na východě země. Právě tam měl obtěžovat děti, které bydlely v jeho okolí. Měl se absolvovat léčení, na které však nenastoupil. Následně se přestěhoval do města Revúca, kde žil s manželkou asi půl roku. Jeho tchýně nevzpomíná v dobrém na zetě, který údajně obral rodinu o 300 tisíc korun a zmizel.

Chlapec byl pohřešován od 4. května. Rodiče od počátku mluvili o možnosti únosu.

Chlapcovo tělo bylo nalezeno v okrese Havlíčkův Brod. Přesnější místo zatím policie nechce zveřejnit. Podle nepotvrzených zdrojů se tělo chlapce našlo asi půl kilometru za Havlíčkovým Brodem zahrabané v listí.

Pro Právo mluvčí uvedla, že cizinec není Němec, jeho národnost ale nesdělila. Spekulovalo, že stopy vedou k německému pedofilovi. „Do rána byl v cele předběžného zadržení," dodala.

V polovině května převzali pátrání policisté z východočeské policejní správy v Hradci Králové. Vytvořili speciální vyšetřovací tým a o spolupráci požádali i své kolegy ze zemí schengenského prostoru. Koncem minulého měsíce v souvislosti s tímto případem vyslechli Němce Thomase Schwinga. Ten byl podezřelý na základě identikitu, který zveřejnila policie.

Spekulovalo se o únosu i vzhledem k zaměstnání otce

Média spekulovala s tím, že Schwingův vzhled odpovídá popisu hledaného svědka, který se údajně pohyboval v den Jakubova zmizení v blízkosti dětského hřiště v parku. Schwing, který byl loni v únoru odsouzen v Pelhřimově k trestu odnětí svobody kvůli obchodu s lidmi, přišel na policii sám v doprovodu svého právního zástupce.

Jakub Šimánek (na nedatovaném archivním snímku).foto: ČTK/Policie ČR

Média také spekulovala o tom, že by Jakubův únos mohl souviset s pozicí jeho otce, brigádního generála Hynka Blaška. V nedávné době Blaško sloužil jako zástupce Armády ČR v Bruselu.

Tragické případy zmizelých dětí

  • ezen 1999 - Desetiletá Hana Topinková z Libušína se ztratila na cestě ze školy. Po dvou dnech nalezla policie její tělo, vraha se nepodařilo vypátrat.
  • Leden 2001 - Po dvoudenním pátrání nalezli policisté tělo sedmileté dívky z Moravského Berouna. K vraždě se doznal její strýc.
  • Červen 2001 - Policisté v Kladně pátrali po pětileté Tereze Čermákové. Po třech týdnech bylo tělo nalezeno zahrabané v lese. Matka se později přiznala, že Terezku v opilosti zalehla a udusila. Byla odsouzena.
  • 30. července 2001 - Na výlet se svým švagrem, Belgičanem Stephanem Knaepenem, odjeli desetiletý Jan Vosmanský a jeho o dva roky starší sestra Dagmar. Policie v srpnu nalezla na Brněnsku Knaepenovo mrtvé tělo. Těla sourozenců Vosmanských našel v liostopadu chodec. Podle policie byl vrahem dětí Knaepen.
  • 11. listopadu 2001 - Policie začala pátrat po osmiletém Davidu Bayerovi. Matka nahlásila, že dítě si vyzvedl jeho otec, ale nevrátil jej. Policie našla mrtvolu chlapce 3. 12. Zřejmě ho zabil otec, který ho unesl a sám se o několik dní později oběsil.
  • 26. května 2002 - Sedmiletou Marcelu Ferkovou z České Třebové, která byla dva dny pohřešována, nalezla policie mrtvou. Dívka se stala obětí násilného trestného činu.
  • 22. března 2007 - Pár set metrů od domova v obci Nové Dvory-Ovčáry na Kutnohorsku našli policisté po celonočním pátrání mrtvolu čtyřletého chlapce, který byl udušen.
  • 17. dubna 2007 - Policie začala hledat tříletého Romana Červeňáka z Měčína na Klatovsku. Tělo mrtvého chlapce bylo o dva dny později nalezeno v úložném prostoru gauče ve sklepě objektu, kde žila jeho rodina. Zemřel násilnou smrtí.
  • 28. prosince 2007 - Mrtvého pětiletého Jana Rokose z Tábora objevili mostečtí strážníci v zaparkovaném osobním vozidle v Českých Zlatníkách. V automobilu byla s chlapcem i jeho matka Antonie Stašková a její partner. Policie dvojici obvinila z vraždy. (ČTK)

Marková odmítla sdělit další podrobnosti do pondělní tiskové konference.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám