Hlavní obsah

VIDEO: J. X. Doležal drží hladovku za radar, Tamáš ho posílá k psychiatrovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Publicista Jiří X. Doležal v pátek zahájil hladovku pro radar, kterou chce držet do doby, než Česko s USA uzavře smlouvu o umístění americké základny v zemi. Odpovídá tím na nedávnou protestní hladovku dvou aktivistů Jana Tamáše a Jana Bednáře. Přesný termín podpisu hlavní smlouvy o radaru zatím není znám, dříve se hovořilo o červnu nebo červenci.

Foto: Kořínková Eva, ČTK

Poslední sousta publicisty Jiřího X. Doležala

Článek

"Já se bojím raketového útoku z jihu a z jihovýchodu. Proto bych byl raději, aby Česká republika byla schovaná pod protiraketovým deštníkem. Moje hladovka je takový příspěvek k tomu, aby tady ten radar byl," řekl novinářům na tiskové konferenci Doležal.

Poslední sousta publicisty Jiřího X. Doležalafoto: ČTK/Kořínková Eva

Doležal si jako poslední chod připravil bagetu a pečivo s kečupovou polevou. Během jídla se nechal fotografovat. Připravenou kávu začal pít až ve chvíli, kdy se v doprovodné písni Jana Vyčítala o radaru ozval hlas ministryně obrany Vlasty Parkanové.

Drží stejnou hladovku jako odpůrci

Poškození zdraví se Doležal prý nebojí. Údajně nebude jíst pouze pevnou stravu. Chce však podobně jako odpůrci radaru pít džusy nebo zeleninový vývar.

Aktivisté Jan Tamáš a Jan Bednář od 13. května drželi hladovku proti vybudování americké protiraketové základny v ČR. V pondělí ji přerušili, i když jejich požadavky splněny nebyly. Dostatečným důvodem pro ukončení hladovky ale podle obou aktivistů bylo to, že svým protestem vzbudili pozornost veřejnosti a některých politiků doma i v zahraničí.

Tamáš: je to případ pro psychiatra

"Pan Doležal by měl vyhledat pomoc psychiatra, protože má problém s exhibicionismem,“ reagoval Tamáš s tím, že dělat hladovku na podporu radaru, když jej prosazuje vláda, je absurdní.

Jan Tamášfoto: Právo/Petr Hloušek

Doležal je známý svými často kontroverzními akcemi. Jako příznivce legalizace marihuany například v roce 1999 zaslal tehdejší první dámě Dagmar Havlové kytici indického konopí. Žádal, aby nebylo v České republice kriminalizováno držení a pěstování konopí.

Česko s USA kvůli radaru vyjednávalo o dvou smlouvách. Hlavní dokument je již hotov a čeká na podpis ministrů zahraničí obou zemí. Ve smlouvě o pobytu vojsk však zatím zůstávají některé nejasné body.

Reklama

Související témata:

Související články

Kvůli radaru už zhubli o osm kilogramů

Jednatřicetiletému Janu Tamášovi se třesou ruce. Drží v nich hrnek s čajem. Tiše říká, že mu není dobře. Už týden drží s 29letým Janem Bednářem hladovku...

Výběr článků

Načítám