Hlavní obsah

Roznětky pro Tchaj-wan a jaderné hlavice stály kariéru dva vrchní velitele

– WASHINGTON

Dva velitelé amerického letectva museli odejít kvůli nepořádkům při zacházení s jadernými zbraněmi. Na Tchaj-wan totiž vojáci omylem poslali roznětky pro bojové hlavice, jindy zase nad Spojenými státy létal bombardér s ostrými atomovými hlavicemi. Ve čtvrtek rezignovali na své funkce vrchní velitel vzdušných sil USAF Michael Wynne a náčelník štábu USAF Michael Moseley.

Foto: Molly Riley , Reuters

Americký ministr obrany Robert Gates

Článek

Podle nejmenovaných vojenských představitelů vyzval Wynnea i Moseleyho k rezignaci ministr obrany Robert Gates. Podle Gatese oba incidenty ukazují systémové problémy v letectvu a oslabení standardů při nakládání s jadernými zbraněmi.

"Věrohodné jaderné odstrašování je klíčové pro naši národní bezpečnost. Bezpečnost, zajištění a spolehlivost našich jaderných zbraní a přidružených komponentů mají nejvyšší význam," uvedl Gates.

Incident s roznětkami, které byly vyslány v roce 2006 na Tchaj-wan místo baterií do vrtulníků, byl natolik vážný, že se prezident George Bush ve snaze předejít podrážděné reakci Číny raději telefonicky omluvil svému čínskému protějšku Chu Ťin-tchaovi. Jaderný materiál roznětky neobsahovaly a Tchaj-wan je v březnu vrátil do USA.

V USA způsobil rozruch loni v srpnu bombardér B-52, který měl během více než tříhodinového letu ze Severní Dakoty do Louisiany pod křídly šest raket s plochou dráhou letu. Teprve několik hodin po přistání se zjistilo, že byly vybaveny jadernými hlavicemi.

Celkem byly zbraně nedostatečně zajištěny 36 hodin. I když podle odborníků znamenal incident jen minimální riziko, byl natolik závažný, že o něm byli ihned informováni prezident i ministr obrany.

Spory o stíhačky

Rozpory mezi vedením Pentagonu a velením letectva se ale týkají i jiných oblastí. Zatímco USAF se soustředí na snahu čelit ruskému a čínskému letectvu a zaměřuje se na protivzdušnou obranu, ministerstvo naléhá, aby se zaměřilo na aktuální povinnosti v Iráku a Afghánistánu.

Kvůli problémům se stárnoucí flotilou chce letectvo ztrojnásobit počet objednaných strojů F-22 Raptor, které mají nahradit stárnoucí F-15 Eagl, jež musely být loni uzemněny. U mnoha byly zjištěny praskliny v konstrukci.

Gates nicméně podobně postupuje i vůči dalším ozbrojeným složkám. Loni v březnu odvolal velitele pozemního vojska Francise Herveyho kvůli špatným podmínkám ve vojenské nemocnici Waltera Reeda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám