Hlavní obsah

Třetina včelstev přes zimu uhynula, škody jsou přes 100 miliónů

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Přes sto tisíc včelstev, tedy celá třetina, uhynulo v Česku během zimy. Podle Českého svazu včelařů se jedná o katastrofu. Škody lze vyčíslit na více než sto miliónů korun. Novinkám to potvrdil předseda svazu Luděk Sojka.

Foto: Profimedia.cz

Dálnici obsadily milióny včel.

Článek

"Zazimování nepřežilo 119 tisíc včelstev. Náklady na jedno nové včelstvo se pohybují v rozmezí tisíc až dvanáct set korun. Škody jsou tak přibližně 119 miliónů korun,“ řekl Sojka.

Podle něj včelaři na konci loňského roku zazimovali přes půl miliónu včelstev. Z toho jich 287 tisíc přežilo, 119 tisíc uhynulo a o zbytku zatím nejsou informace. Během každé zimy dochází k úhynům včelstev, ale většinou jde v průměru o deset procent. Jen během letošní zimy jde o třicet procent.

Včely zabila varroáza

Kvůli příliš teplé zimě se rozmnožil roztoč Varraoa destructor, který způsobuje takzvanou varroázu. Svaz původně očekával, že nemoc bude škodit jen v údolích, ale tentokrát řádila i ve vyšších polohách, proto jsou ztráty tak vysoké.

Sojka Novinkám sdělil, že včelaři již žádali o pomoc ministerstvo zemědělství. To jim poskytne 25 miliónů korun na obnovení včelstev. Podle svazu však není reálné, že by již letos byla veškerá včelstva obnovena. "Někteří starší lidé například již nebudou mít chuť nebo nemají kontakty na dodavatele včelstev," komentoval sojka.

Med není ohrožen

I přes velké ztráty by letos med v obchodech neměl chybět. Prozatím by to nemělo mít ani velký dopad na ceny medu. "Výnosy byly velké a včelaři vytáčí velké množství medu," dodal Sojka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám