Hlavní obsah

Chorvatsko údajně zruší zákaz dovozu jídla, prý kvůli Čechům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chorvatsko zruší nařízení o zákazu dovozu masa a mléčných výrobků pro turisty. Uvedl to v neděli internetový server Slobodna Dalmacija. Důvodem odvolání má být tvrdá reakce české veřejnosti na chorvatské opatření.

Článek

Podle serveru byl zákaz v Praze vnímán jako špatná zpráva pro stovky tisíc Čechů, kteří hodlali strávit letní dovolenou v Chorvatsku, a mnoho z nich začalo uvažovat o dovolené jinde.

Člen prezidia a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura zatím tuto informaci nepotvrdil, nicméně Novinkám sdělil, že asociace tuto zprávu vítá. Chorvatská strana neinformuje o opatřeních tak, jak by měla, a pracuje nekoncepčně, dodal.

"Ministerstvo cestovního ruchu zaslalo ministerstvu zemědělství návrh, aby zvážilo zavedení kontroverzní vyhlášky," napsal server s tím, že konzultace mezi oběma ministerstvy pokračují.

Zákaz dovozu vybraných potravin platí pro všechny země včetně členů EU, pro členské země bude zrušen dnem vstupu Chorvatska do unie. "Osobní zásilky zakázaných produktů budou cestujícím odebrány a v souladu s platnými předpisy zlikvidovány," píše se v nařízení. Cestující by si tak měl dávat pozor například na domácí řízky, salámy nebo jogurty.

"Češi v předchozích letech vždy jako první a nejbouřlivěji reagovali na každý nový právní předpis vztahující se k dovolené v Chorvatsku, neboť Chorvatsko je jejich oblíbenou turistickou zemí, kam jich jezdí až 800 tisíc ročně, je proto zřejmé, že vnímají omezení složitěji než ostatní," napsal server.

Reklama

Výběr článků

Načítám