Hlavní obsah

V Praze se objevily karikatury s Mohamedem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dva měsíce poté, co se v Brně objevily plakáty karikující islámského proroka Mohameda, byla spatřena podobná zobrazení i v hlavním městě. Jak Novinky upozornil jeden ze čtenářů, byly karikatury zaznamenány zejména v lokalitě Černý Most, které je jedním z míst, kde se schází nejvíc muslimů v České republice.

Článek

Čtenář se s hanlivými plakáty setkal také u autobusového nádraží Florenc. Zatímco na jednom vyobrazení figuruje prorok s turbanem v podobě nálože na hlavě, tedy tak, jak ho poprvé v roce 2005 vyobrazil dánský list Jyllands Posten, na dalším plakátu je dokonce Mohamed označen za pedofila.

Plakáty odkazují na internetové stránky, které jsou teprve ve výstavbě a na nichž se prezentuje skupina autorů, kteří jsou podle svých slov znepokojeni útoky na svobodu projevu a růstem extremismu v islámských řadách. Plakáty doprovázejí slogany jako například: „Možná provokativní, ale svoboda slova je stále důležitější!!!“

Stránky odkazují i na film nizozemského pravicového politika Geerta Wilderse Fitna, který vyobrazuje islám jako násilnické náboženství. Ten způsobil před časem vlnu vzrušení také v České republice poté, co se ho rozhodla zveřejnit na svých stránkách Národní strana.

Podobné plakáty jako v Praze se v březnu objevily i v Brně. Obrázek Mohameda s bombou na hlavě místo turbanu doplňoval text "Svoboda není zadarmo".

Kontroverzní karikatury Mohameda otiskl poprvé dánský deník Jyllands Posten na podzim 2005. Vyvolal tím vlnu protestů, diplomatických rozmíšek a bojkot dánského zboží v řadě světových zemí. Jednu z kreseb pak znovu přineslo několik dánských listů letos 13. února na znamení solidarity s jejich autorem Kurtem Westergaardem, kterého se chystali islámští radikálové zavraždit.To ihned vyvolalo řadu nepokojů. V Dánsku několik dní po sobě propukly násilnosti. Tamní policie zadržela několik lidí, v Kodani bylo hlášeno na několik desítek požárů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám