Hlavní obsah

V Česku se objevily vozy Mitsubishi, které nejde přihlásit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na českém trhu se objevily nové vozy značky Mitsubishi, které neplní evropské ani české homologační požadavky, a nejde je proto v tuzemsku přihlásit do provozu. Jde převážně o modely Pajero a L200, které byly původně určené zřejmě do Spojených arabských emirátů.

Článek

Společnost M Motors CZ, která na českém trhu japonskou značku Mitsubishi Motors zastupuje, oznámila výskyt nehomologovaných aut ministerstvu dopravy.

Podle mluvčí dovozce Ivany Zimové se na tyto vozy od "šedých dovozců" nevztahuje celoevropská záruka Mitsubishi Motors, auta neplní emisní normu Euro 4, při opravách nelze použít evropské dílenské příručky a při kontrole vozů nefunguje diagnostika, neboť není k dispozici potřebný software.

Homologační štítek nesplňuje požadavky směrnic EU, nejsou schváleny dle příslušné směrnice pro elektromagnetickou kompatibilitu, nemusí být vybaveny imobilizérem, často nemají airbagy a nejsou vybaveny systémem naklápění světel z místa řidiče.

"Všechny tyto uvedené skutečnosti ve svém důsledku způsobí, že přivezený vůz nemůže být v České Republice registrován. Některé tyto vozy mohou být vybaveny i německými registračními doklady, ale to v žádném případě není důkazem plnění evropských směrnic a není možné tyto vozy ztotožnit s dosud schválenými modely na českém trhu," dodala Zimová.

Vozy jsou na první pohled velice podobné těm evropským, ale jejich původ je rozpoznatelný podle identifikačního štítku, který má část údajů uvedenou v arabštině, v některých případech i podle identifikačního čísla vozu tzv. VIN.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám