Hlavní obsah

Pergoly a altánky pro vaše zahrádky

Právo, Gisela Růžičková

K létu patří grilování a vůbec příjemná podvečerní atmosféra v zahradě. Máme-li zastřešené posezení, o to lépe. V opačném případě se nabízí několik možností. Zázemí lze vyřešit pergolou poblíž domu, nebo klasickým zahradním domkem či altánem.

Foto: Petr Hloušek, Václav Jirsa, Lukáš Táborský, a archiv firem KRINNER, Kubeso, LIGE, Realizace, Právo

Pavilon, který vznikl svépomocí, je moderní odlehčená stavba bez pevných stěn s podlahou ze zámkové dlažby a pevnou střechou vybavený zahradním krbem.

Článek

Altán má v porovnání s chatkou otevřený prostor, kde můžeme posedět, aniž by nás zaskočil letní déšť. Uvnitř anebo vedle altánu lze umístit gril, případně krb a dopřát si sérii příjemných letních večerů s dobrým jídlem a sklenkou kvalitního moku.

Jedinou krytou částí altánu je střecha, proto by měla být dobře izolovaná, hlavně v případě dřevěných altánů. Ale pocit klidu a soukromí vytvoří i pergoly ve vybrané části zahrady, kde můžeme posedět chráněni před sluncem. Mohou být uzavřené nebo poskytovat krytý výhled do okrasné části zahrady.

.: Lávka s oboustranným dřevěným madlem ze smrkového dřeva bez povrchové úpravy, široká 100 cm v délce 120 cm (Vladeko) foto: archiv Vladeko

Lákavé pergoly

Zahradní stavby patří k místům, která lákají k odpočinku a relaxaci. Proto firmy, které vyrábějí zahradní program, nabízejí nekonečné možnosti sestav podle nejrůznějších přání a potřeb.

  • Oblíbené jsou pergoly, jejichž konstrukce může být jednoduchá i složitější, ale také originální, odpovídající našemu vkusu, stylu zahrady, ale i účelu, který má splňovat. Dostatek soukromí zajistí hustá treláž, řídké mříže zase svědčí popínavým rostlinám a dávají celé sestavě potřebnou lehkost.
  • Aby posezení pod pergolou nenarušil déšť, je výhodné ji opatřit lehkou střešní krytinou, např. makrolonem, ondexem či rákosem v přijatelných cenových relacích, nebo zvolit dražší řešení jako je palubkový záklop pokrytý šindelem.
  • Vzhled pergoly s ohledem na variabilitu jednotlivých stavebních prvků je široký. Stavba pergoly není složitá, ale pokud se na ni necítíme, svěříme ji odborníkům. Protože pergola není samostojná, používáme k ukotvení zapichovací trny nebo zabetonované kotvicí prvky profilu H.

.: Vytvořit si v zahradě zastřešené útulné místečko není tak složité, použijeme-li vhodné prvky pergolových programů (Lige). foto: archiv LIGE

Užití a konstrukce

Konstrukce pergol, podobně jako jejich užití, je rozličná. Oblíbené jsou rohové nebo klasické obdélníkové pergoly. Obě nabízejí dost místa a snadno do nich umístíme i masivní zahradní nábytek.

Vchodové pergolyzvýrazňují vstup do domu a svým způsobem povyšují jeho vzhled i význam. U domu s předzahrádkou může přecházet taková pergola v loubí.
Obloukové bránymají hned několik funkcí: Zdůrazňují vstup, vyznačují branku v oplocení, případně suplují vstup do další části zahrady.
Loubíjeho úkolem je přivést nás k zajímavým místům v zahradě. Loubí může také propojovat dům s dalšími částmi domu a zahra dy jako je garáž, bazén či dětský koutek.
Rohové pergolystavíme většinou proto, abychom si vytvořili soukromí a zajistili klid pro odpočinek a relaxaci. Ke stavbě poslouží dvě stěny, ať už to jsou vhodné části oplocení nebo zdiva domu.
Dělicí pergolyodděluje např. užitkovou část zahrady od okrasné nebo odlišné části, jako je již zmíněný bazén či dětské hřiště. Dělicí pergolou můžeme zvýraznit výšku a hloubku zahrady.
Střešní pergolyna plochých částech domů nebo na velkých balkonech ve městech nahrazují přírodní prostředí chybějící zahrady. Tak vlastně vnášejí přírodu do města, vytvářejí příjemný oddychový prostor a částečně také filtrují hluk.

Pavilon nebo altán?

Pergoly jsou svým pojetím a mnohotvárností podobné pavilonům a altánům, které využívají podobné prvky jako jsou ploty, rošty, stěny či zábradlí.

  • Proto se obvykle konstrukcí pavilon podobá pergole. Je to také odlehčená stavba bez pevných stěn a podlahy, ale na rozdíl od pergoly má pevnou střechu, což ale neznamená, že ji mít pergola nemůže. Svislé konstrukce pak tvoří zábradlí nebo celoplošné treláže, jež slouží jako opěry popínavým rostlinám.
  • V moderních zahradách se stále častěji potkáváme s altány (zcela uzavřenými zahradními domky) s velkými dělenými okny a prosklenými dveřmi opatřenými pevnou podlahou. Patří také mezi prvky zahradní architektury, doplněné konstrukcemi pro uchycení popínavých rostlin. Ve starších zahradách se altány obnovují a užívají nejen proto, že se hodí k celodennímu letnímu bydlení na zahradě, kde zajišťují klid a soukromí, ale slouží i k dětským hrám, odpočinku nebo k praktické tvůrčí činnosti jak v deštivém, tak v parném létě.

.: Zastřešený pavilon Milano o rozměrech 300x300x290 cm s bitumenovou střešní krytinou na dřevovláknitých deskách silných 19 mm je finančně náročnější (Lige). foto: archiv LIGE

Přístřešky pro auta

Mezi zahradními stavbami nelze opomenout ani různé typy přístřešků. Stavějí se nejen kvůli skladování věcí převážně souvisejících se zahradou, jako je např. nářadí či nábytek. V poslední době, kdy je kvalita aut na vysoké technické úrovni, je výhodné používat tyto přístřešky pro parkování automobilů.

Jde většinou o dřevěné konstrukce, buď volně stojící nebo přisazené k domu, opatřené klasickým pergolovým stropním roštem nebo pevnou střechou. Většinou jsou doplněné stěnami z roštů pro popínavé rostliny.

Reklama

Související články

Jak na zahradní nábytek?

KOMERČNÍ ČLÁNEK - Dřevěný zahradní nábytek z našich zahrad již definitivně vytlačil nehezká a nebezpečná křesílka a stolky z plastů. Jak by také ne, když venku...

Dominanty v zahradě

Není nic fádnějšího než zahrada, v níž jsou záhony nalinkované jako podle pravítka. Možná na nich roste dobrá zelenina a nějaké květiny do vázy, ale ničím...

Begonie do truhlíku, záhonu i do bytu

Begonie zahrnují mnoho desítek odlišných druhů. Vedle botanického dělení se užívá i praktičtější dělení - podle vytrvalosti rostliny, zásobních orgánů, místa...

Výběr článků

Načítám