Hlavní obsah

Pracant i příjemný společník

Novinky, (ha)

Komerční článek - Zahradní traktory se stávají doslova mazlíčky mnoha majitelů větších zahrad, kteří si chtějí práci významně ulehčit a zároveň ušetřit čas.

Článek

Věc v minulosti nevídaná, vždyť traktor si pořizovali jen ti nejbohatší. To teď už ale vůbec neplatí. Zahradní traktory se už prohánějí po desítkách tisíc českých zahrad a v jejich sedle zdaleka neuvidíte jen muže. A není se čemu divit. Zahradní traktory jsou nyní dostupné v podstatě každému, dají se totiž pořídit již za cenu lepší sekačky. Nejde ale jen o příjemnější sekání trávy. Zahradní traktor se díky široké škále připojitelného příslušenství lehce promění na multifunkčního a vskutku celoročního pomocníka.

Co všechno zahradní traktor umí?

Seče a pečuje o trávník: Při sečení trávníku vás už nečeká žádné běhání za sekačkou, pohodlně sedíte v sedadle traktoru a jen točíte volantem. Zahradu, kterou byste i s výkonnou rotační sekačkou sekali klidně celý den, zvládnete s traktorem za dvě hodiny. A přitom z něj nemusíte ani sesednout, veškerou činnost řídíte pomocí sofistikovaných ovládacích prvků. Navíc si můžete zvolit, zda chcete trávu sbírat do koše nebo mulčovat.

Abyste mohli dodat i rozlehlému trávníku potřebné živiny nebo nové osivo, můžete k traktoru připojit rozmetadlo s nastavitelným dávkovačem. Stejně dobře jím můžete aplikovat i jiné posypové materiály (písek, zimní sůl atp.).

Rozmetadlo osiva, hnojiva i posypového materiálufoto: Mountfield

Lepšímu přístupu vláhy, vzduchu nebo hnojiv k travním kořenům napomáhá provzdušňovač, který svými noži dokáže šetrně narušit ztuhlý povrch travní plochy.

Provzdušňovač trávníkufoto: Mountfield

Nežádoucí zbytky uschlé trávy, travní plsť, mechy i další nečistoty zase z trávníku odstraníte pomocí speciálního vyhrabovače.

K zahradnímu traktoru se dá připojit také čisticí zařízení sweeper, s nímž z trávníku odstraníte například spadané listí, šišky, zbytky posečené trávy, větvičky a další nepořádek.

Pro srovnání terénních nerovností, ať už při zakládání nových travních ploch nebo úprav stávajících, lze doporučit zahradní válec. Po naplnění vodou nebo pískem dosáhne hmotnosti až 200 kg a lehce rozdrtí i velké hroudy zeminy.

Pomůže i s úklidem: Díky přívěsnému vozíku s nosností až 350 kg lze přepravovat různý materiál, velké květináče, palivové dřevo, hlínu či písek. A v zimě oceníte možnost odhrnovat sníh sněhovou radlicí.

S přívěsným vozíkem odvezete dřev, květináče, nářadí i zeminufoto: Mountfield

Co rozhoduje při výběru?

V obchodech je nabídka poměrně velká. Jak ale koupit skutečně ten správný stroj? Takový, který by byl výkonný a spolehlivě sloužil řadu let? Na to jsme se zeptali odborníka na zahradní techniku Aleše Boudy.

„Zajímat bychom se měli nejprve o to, kde byl takový zahradní traktor vyroben. Stroje pocházející z asijských zemí jsou sice nabízeny docela levně, ale pozor! Není výjimkou, že parametry uváděné na štítku nebo v dokumentaci (výkon motoru, použité materiály atd.) se liší od skutečnosti. Po koupi může zákazník počítat s tím, že mu takový „traktor“ nevydrží bez poruch ani jednu sezónu. Jednoznačně proto radím dát přednost strojům vyrobeným v EU nebo v USA.

Doporučuji nakupovat ne v řetězcích, ale jen v obchodech, které se na zahradní techniku vyloženě specializují a zahradní traktory odebírají od renomovaných výrobců.

Nezávislý internetový magazín iTest.cz přiřkl před pár týdny výtečné hodnocení zahradnímu traktoru Mountfield XT 190 HD s americkým motorem Briggs a hydrostatickou převodovkou.foto: Mountfield

Vedle toho nesmíme zapomínat, že neméně důležitý je design stroje a ergonomické zpracování ovládacích prvků. I v tomto případě by vám měl solidní prodejce nabídnout různé alternativy. Od jednodušších verzí strojů až po ty nejpropracovanější s řadou nadstandardních funkcí (např. s tempomatem, digitálním displejem atd.).

Zjistěte si také jaké další služby, které vedle naprosto samozřejmého a dostupného servisu prodejce nabízí. Zda například poskytuje prodlouženou záruční lhůtu, nebo zda výrobek zákazníkovi zadarmo doveze atd.

Kde nejlépe pořídit zahradní traktor?
S odpovědí na tuto otázku jsme se obrátili na experty z brněnského technického institutu a několik odborných novinářů. Vyjádření za celou skupinu jsme obdrželi od Mgr. Petra Náprstka, marketingového specialisty společnosti Euro-Agency. V písemné zprávě uvádí: „Z testu nám nejlépe vyšel prodejce specializující se na zahradní techniku již sedmnáct let, tedy Mountfield. Při návštěvě šesti z jeho 53 prodejen jsme také zjistili, že standardně nabízí více než 20 různých modelů značkových zahradních traktorů a riderů z USA a ze zemí EU. Vedle vysoké technické úrovně příjemně překvapí i jejich precizní a elegantní design a nadstandardní 7letá záruka. K traktorům tu nabízí i široký sortiment užitečného příslušenství. Zakoupený stroj zákazníkovi dopraví až domů, předvedou v provozu a podrobně seznámí se všemi funkcemi, s obsluhou i správnou údržbou. To vše zadarmo. Velmi příjemně nás překvapily ceny - traktor zde pořídíte už od 29 900 korun.“

Reklama

Výběr článků

Načítám