Hlavní obsah

U zelených panuje po schválení smlouvy o radaru napětí

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Rozhodnutí uznat Kosovo a schválit hlavní smlouvu o radaru, ke kterému tento týden dospěla vláda i za účasti ministrů za Stranu zelených (SZ), vzbudilo ve straně rozporuplnou reakci. Někteří představitelé zelených v krajích se postavili přímo proti, většina je ale zdrženlivá a chce počkat na zveřejnění obsahu smlouvy o radaru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministři SZ Džamila Stehlíková, Ondřej Liška a Martin Bursík (zleva).

Článek

"Ta podpora (ministrů SZ vládních návrhů) je velmi neštastná, jde mimo naše usnesení. Rozhodli proti vlastní straně," řekl Novinkám předseda olomoucké krajské organizace Martin Tichý. Předpokládá, že o postupu ministerských představitelů SZ se bude diskutovat na červnové republikové radě.

Podle něj se pravděpodobně bude diskutovat i o odchodu z koalice, on sám to ale nenavrhne. Nemá pocit, že by se strana dělila na dva tábory, tedy postoj republikové rady (ta uznání Kosova a schválení smlouvy o radaru v současném znění nedoporučila) na straně jedné a poslanců na straně druhé.

:. Exministryně školství Dana Kuchtová (SZ) a její tehdejší náměstek Martin Tichý (SZ)foto: PRÁVO/Petr Hloušek

"Jsou lidé, kteří více dbají na program a lidé o něco pragmatičtější. Nejde ale o jasně vyhraněné tábory," upřesnil Tichý, který je počítán do skupinky v čele s místopředsedkyní Danou Kuchtovou, která se staví kriticky k rozhodnutím současného vedení.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

"Nás zajímá, aby SZ plnila své sliby voličům a budeme kritičtí ke komukoliv, kdo to nebude plnit. Je úplně jedno, jestli je to Bursík nebo Kuchtová," vysvětlil šéf olomouckých zelených.

Ostře se proti rozhodnutí ministrů postavil předseda pardubických zelených Pavel Křivka. "V takové koalici, která uznává zločinecké státy, nemá strana, jejímiž jsme členy, co dělat," řekl ve čtvrtek Právu. "Připadá mi, že existují dvě SZ. Jedna reprezentovaná republikovou radou a druhá některými členy vlády a poslanci v čele s Martinem Bursíkem," uvedla předsedkyně SZ na Vysočině Marie Hronová.

Penc: kritika je kolorit

"Uznání Kosova není žádné drama a smlouva o radaru se dá komentovat až bude na stole," řekl Novinkám předseda královéhradecké SZ Stanislav Penc, podle kterého pochází kritika od skupinky asi deseti lidí. "Jde o kolorit. Mají pocit, že by SZ měla směřovat uplně jiným směrem a je v podstatě úplně jedno, co je v dané chvíli předmětem jejich kritiky," podotkl.

Předsedkyně ústeckých zelených a ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková řekla Právu, že hlasovala pro, "aby ratifikace mohla pokračovat, aby se k tomu mohli vyjádřit poslanci".

:. Ministryně Džamila Stehlíková (SZ)foto: Právo/Michaela Říhová

Uznání Kosova nevadí ani předsedovi SZ v Jižních Čechách Marku Andělovi, radar ale nepřekousl. "Těžko mi to někdo může vysvětlovat," odpověděl na otázku, jestli bude požadovat po poslancích vysvětlení. Rozpory ale nijak tragicky nevidí. Podle něj vládne ve straně pluralita a ani republiková rada (RR) ani poslanci nejsou ve svých názorech jednotni.

"Zastáncem výstavby radaru u nás nejsem, ale nechci komentovat rozhodnutí vlády, když smlouvu neznám," vysvětlil předseda libereckých zelených Karel Korytář. Předpokládá, že RR bude požadovat vysvětlení ministrů. Více informací o rozhodnutí ministrů za SZ chtějí i zelení v Moravskoslezském kraji a středních Čechách.

"Nejsem žádný velký fanda (rozhodnutí o uznání Kosova a radaru), ale respektuji ho," řekl předseda zlínských zelených Libor Nováček. Ani on nevidí v názorových rozdílech uvnitř strany problém a v takovém duchu uzavřel: "Ale pane redaktore, znáte partaj, kde se to nehadrkuje mezi sebou?".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám