Hlavní obsah

JAR zachvátilo násilí proti imigrantům, zemřelo už 42 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JOHANNESBURG

Už 42 obětí si v Jihoafrické republice vyžádala vlna násilí proti přistěhovalcům. Prezident Thabo Mbeki ve středu povolil nasazení armády k potlačení nepokojů, které se z předměstí jihoafrické metropole Johannesburgu přenesly i do přístavního města Durbanu. Násilí ohrožuje i konání světového šampionátu ve fotbale, které má JAR hostit v roce 2010.

Článek

"Nepředpokládáme, že by armáda policii nahradila, spíš ji bude posilovat," uvedla policejní mluvčí Sally de Beerová.

Útoky na cizince, kteří údajně místním berou práci, začaly v Johannesburgu před deseti dny. Před násilnostmi uprchlo 16 000 lidí a uchýlilo se do dočasných úkrytů. Policie dosud zadržela 400 osob. Nepokoje vyvolaly také silnou nervozitu mezi investory a ovlivnily kurz jihoafrické měny.

Střety zasáhly i Durban

V Durbanu podle místní policie dav Jihoafričanů napadl hostinec, který vlastní přistěhovalci z Nigérie. Podle agentury AFP rozvášněný dav asi dvou set lidí ozbrojených tyčemi a lahvemi napadal i nigerijské obchody a požadoval, aby cizinci opustili provincii.

Mezi oběťmi útoků byl i jihoafrický majitel stavební společnosti, kterému útočníci měli za zlé, že zaměstnává imigranty. Jeho dům zcela shořel.

Cílem xenofobních útoků nemajetných obyvatel předměstí se stávají přistěhovalci z jiných afrických států, kteří prý místním berou práci a zvyšují násilnou kriminalitu. Rozvášněné davy je v posledních deseti dnech fyzicky napadaly, rabovaly jejich obchody a vypalovaly jim obydlí. Několik lidí bylo zřejmě upáleno a řada žen byla znásilněna.

K potlačení násilností byly v Johannesburgu nasazeny elitní policejní jednotky a podle světových agentur se tam prý situace momentálně zklidnila.

Nejmenovaní jihoafričtí vládní činitelé soudí, že nepokoje nejsou spontánní, ale organizované, pravděpodobně z politických důvodů, napsala agentura Reuters.

MS ve fotbale je ohroženo, varuje FIFA

Světová fotbalová federace FIFA ve středu varovala, že pokud se kvůli nepokojům zpozdí přípravy na světový fotbalový šampionát, který má Jihoafrická republika hostit v roce 2010, bude z toho muset federace vyvodit důsledky.

"Přirozeně nás to znepokojuje, doufáme ale, že fotbalové mistrovství světa a jeho sjednocující síla pomůže při překonávání těchto rozbrojů," řekla mluvčí FIFA Delia Fischerová k nynějším nepokojům v JAR.

V padesátimiliónové Jihoafrické republice žije až pět milionů uprchlíků, z nichž údajně více než tři milióny pocházejí ze Zimbabwe. Další početnou komunitou jsou Mosambičané. Právě tyto skupiny jsou nejčastějším terčem nynější vlny násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám