Hlavní obsah

Američané narušili venezuelský vzdušný prostor. Je to provokace, tvrdí Caracas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CARACAS/WASHINGTON

Trvalé napětí mezi Venezuelou a USA se ještě prohloubilo. Letoun amerického námořnictva S-3 Viking narušil v sobotu venezuelský vzdušný prostor. Americký velvyslanec v Caracasu byl povolán, aby podal vysvětlení. Venezuela akci označuje za jasnou provokaci. USA v pondělí zdůraznily, že šlo omyl.

Článek

Spojené státy už v pondělí přiznaly, že protiponorkový a průzkumný stroj S-3 Viking, jehož úkolem bylo pátrat po pašerácích narkotik, v sobotu večer nad území Venezuely skutečně pronikl. Podle amerických úřadů měl „navigační problémy“. Pilot si „uvědomil svůj omyl a kontaktoval venezuelskou kontrolní věž, aby o tom věděla,“ řekl mluvčí americké vlády Tom Casey.

Komunikace s věží trvala tři minuty a podle amerických zdrojů byla vedena korektně, i když ji komplikovala jazyková bariéra.

Americký narušitel odstartoval ze základny Curacao z Nizozemských Antil, které leží u pobřeží Venezuely. Tamní americké vojenské uskupení, jehož velitelství sídlí na Floridě, má na starosti boj proti pašerákům narkotik z Jižní Ameriky přes Karibské moře.

Šlo o provokaci, tvrdí Venezuela

Venezuelský ministr obrany Gustavo Rangel Briceno ale řekl, že jeho země je přesvědčen, že šlo o záměr: „Takové věci se staly už předtím a buď nebyly zjištěny nebo nebyly odsouzeny. Pravděpodobně nás testují, ale ukážeme, že máme vybavení, které nám umožní jim čelit a ochránit celý náš vzdušný prostor."

Venezuela před dvěma lety rozhodla o nákupu 24 nejmodernějších ruských stíhaček Suchoj Su 30. První byly dodány v listopadu 2006. Venezuela přitom má ve výzbroji i americké stroje F-16, Suchoje však mají modernější vybavení i výzbroj.

USA a Venezula jsou už několik let na kordy, protože ve Venezuele vládne levicový populista Hugo Chávez, který je dobrým přítelem kubánského vůdce Fidela Castra. Bushe označuje za ztělesnění zla. USA je současná venezuelská vláda trnem v oku, neboť napomáhá úspěšnému šíření levicových a socialistických idejí do Jižní Ameriky.

Reklama

Výběr článků

Načítám