Hlavní obsah

Texas napadly miliardy elektroniku požírajících „šílených“ mravenců

Vypadá to jako v hororovém filmu. Sedíte doma u počítače a surfujete na internetu. Najednou vám ale stroj zhasne, jako by někdo vypnul proud. Jenže nevypnul. A ze skříně se valí proudy malých červenohnědých mravenců. Nový druh tohoto blanokřídlého hmyzu napadl Texas a pouští se do veškeré elektroniky, která se mu postaví do cesty.

Článek

Vědci vůbec netuší, proč tito tvorečkové napadají zrovna elektroniku. Mravenci už ochromili i Vesmírné Johnsonovo centrum NASA v Houstonu a také tamní letiště.

Úředníci si neví s tvorečky rady a propadají podle britského listu The Times panice. „Jsou to maličcí tvorečkové a běhají úplně všude. Jsou jich tisíce a tisíce. Jestli jste někdy viděli závody aut, pak víte, jak běhají. Běží velmi, velmi, velmi rychle. Jsou šílení,“ vyprávěla britskému deníku Patsy Morphewová z texaského Pearlandu.

A právě slovo šílený se pro tyto tvorečky skvěle hodí

Jedná se totiž o druh Paratrechina pubens neboli anglicky crazy Rasberry ant (šílený Rasberryho mravenec). Přezdívku šílený si pak drobný hmyz získal právě kvůli neuvěřitelně rychlému a nekoordinovanému pohybu všemi směry.

Vědci moc netuší, odkud se mravenci vlastně vzali, ale patrně to bude druh příbuzný s mravenci pocházejícími z Karibiku. „V tuto chvíli by bylo téměř nemožné tyto mravence vymýtit, protože jsou velmi rozšíření,“ tvrdí entomolog Roger Gold z texaské A univerzity.

Jednu výhodu však invaze šílených mravenců má, živí se totiž rezavými mravenci rodu Solenopsis, kteří trápí Texasany během horkého léta. Mravenci rodu Solenopsis jsou velmi žraví a draví, útočí i na člověka a dost bolestivě koušou a bodají žihadlem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám