Hlavní obsah

Na Česko se ženou prudké bouřky s přívalovým deštěm a kroupami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Českou republiku zasáhnou v sobotu odpoledne a večer bouřky, s nimi přijdou i kroupy a přívalové srážky, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Bouře budou v neděli přecházet do trvalejšího deště. Srážky mohou krátkodobě prudce rozvodnit menší toky. Hrozí nebezpečí zatopení sklepů či silnic.

Článek

Varování před bouřkami platí od 14:00 do sobotní půlnoci pro Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký a Ústecký kraj, pro Vysočinu a pro Prahu. Pro Moravu a Slezsko trvá nebezpečí bouří až do půlnoci z neděle na pondělí.

Bouřky a déšť přináší do České republiky zvlněná studená fronta, která velmi zvolna postupuje dále k východu. V neděli zasáhne trvalý déšť mimo severozápadu většinu území Čech.

"Srážkové úhrny mohou v bouřkách dosáhnout ojediněle kolem 35 mm," stojí ve výstražné zprávě ČHMÚ.

Doporučení ke zmírnění následků jevů
V důsledku přívalových srážek může dojít k prudkému krátkodobému rozvodnění malých toků, potoků, nebo i jindy suchých koryt, k zatopení sklepů, garáží, níže položených bytů, komunikací apod.
Zastihne-li nás bouřka v krajině, je třeba vyhledat nižší polohy (ale pozor na jejich zatopení), nikoli však v blízkosti větších stromů, stožárů apod. Nutno dávat pozor i na možnost pádu drátů elektrických rozvodů.
Při silném dešti dostatečně snížit rychlost jízdy autem, při delším trvání deště může dojít k průtoku vody přes komunikace, k jejich zatopení nebo i podemletí, k sesuvům půdy apod.
Zdroj: ČHMÚ

Reklama

Výběr článků

Načítám