Hlavní obsah

Topolánek chce Kolumbii prodat česká bitevní letadla

– BOGOTA

Premiér Mirek Topolánek nabízel během čtvrtečního setkání s kolumbijským prezidentem Álvarem Uribem nadpočetné české bitevníky L-159. Ty by tak mohla využívat kolumbijská armádá, která dlouhodobě bojuje proti levicovým povstalcům. Nešlo ale o závazná jednání. Politici rovněž slavnostně podepsali dvě smlouvy o spolupráci, které by měly českým podnikům usnadnit vstup na kolumbijský trh.

Článek

"My jsme se dohodli, že budeme pokračovat v těch diskusích, protože náš bitevník může být vhodným tréninkovým doplňkem pro izraelské stíhačky, které kolumbijská armáda nakoupila," řekl na tiskové konferenci Topolánek. "K žádným závazným jednáním v tomto ohledu nedošlo," zdůraznil český premiér.

O nákupu českých podzvukových letounů se na úrovni ministerstev obrany obou zemí jedná delší dobu. České vojsko totiž usiluje o to, aby se zbavilo celkem 43 nadbytečných strojů tohoto typu.

Jediný, kdo si L-159 pořídil, byla totiž právě česká armáda. Ze 72 letadel, která kdysi vojsko v Aeru nakoupilo, jich k výcviku používá jen 24. Čtyři letadla ministerstvo nechalo upravit na dvoumístnou verzi, jeden stroj se zřítil, zbytku se vojáci chtějí zbavit. ČR jedná o odkupu letadel L-159 i s dalšími zeměmi.

"Teď jde o jednání na politické úrovni a v případě, že uživatel se rozhodne pro tento typ techniky, tak také specifikuje ty počty. Ale lze předpokládat, vzhledem k velikosti kolumbijské armády, že by se nejednalo pouze o několik málo kusů," řekl novinářům už před setkáním Topolánek-Uribe náměstek české ministryně obrany Martin Barták.

Kolumbijská vláda a její armáda dlouhá léta bojuje proti levicovým povstalcům z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC). Topolánek na tiskové besedě po rozhovorech s kolumbijským prezidentem potírání tohoto druhu terorismu podpořil. S povstalci se podle něj nedá vyjednávat a tento boj lze prý rozhodnout pouze silou. Český premiér nicméně zdůraznil, že se v žádném případě nehodlá vměšovat do vnitřních problémů jiných zemí.

FARC jsou nejstarší a nejpočetnější povstalecké hnutí v Kolumbii. Začínalo v první polovině 60. let minulého století jako marxisticko-leninské hnutí. Posléze ale přešlo na obchod s drogami, vydírání a únosy jako zdroje svých financí. Jejich boj připravil o život už ke 130 000 lidí, další více než dva miliony Kolumbijců se staly uprchlíky.

Povstalci také zadržují stovky lidí - policistů, vojáků, politiků i civilistů, a to i ze zahraničí. Mezi nimi je i bývalá prezidentská kandidátka Ingrid Betancourtová.

Reklama

Výběr článků

Načítám