Hlavní obsah

OBRAZEM: Tornádo na Moravě

Novinky, Tomáš Holý

V okolí obce Dubicko na Olomoucku se ve čtvrtek odpoledne přehnalo tornádo. Očití svědci Novinkám popsali, že větrný trychtýř měl na výšku několik desítek metrů. Tornádo se Dubickem přehnalo před půl třetí. Silný vítr ale nezpůsobil žádné velké škody, rozvířil hlavně prach a hlínu.

Foto: Exkluzivně pro Novinky Jan Leks, Novinky

Článek

"Vypadalo to jako tornádo. Dole hodně úzké, nahoře široké. Vířilo to a prošlo naší ulicí. Mělo to obrovskou sílu. Sousedům ten vítr vzal fóliovník," popsal Novinkám událost Michal Maňuch z Dubicka.

foto: Novinky/Exkluzivně pro Novinky Jan Leks

O tornádu Novinky informoval Jan Leks z Opavska, který se v odpoledních hodinách na Dubicku pohyboval. "Jel jsem autem, když jsem zahlédl příznaky tornáda. Po několika dalších kilometrech jsem zjistil, že to skutečně je tornádo. Sledoval jsem ho zhruba patnáct minut. Pak se to rozplynulo," popsal Jan Leks. Tornádo pozoroval ze vzdálenosti dvou až tří kilometrů.

foto: Novinky/Exkluzivně pro Novinky Jan Leks

Maňuch potvrdil, že k události došlo přibližně kolem půl třetí. Událost však prý trvala jen pár vteřin. "Vítr vířil prach, ze stromů létaly květy a listí. Šlo to do výšky tak 150 metrů," popsal Maňuch. Zmiňované věci se podle něj rozlétaly do okolí.

foto: Novinky/Exkluzivně pro Novinky Jan Leks

Žádné velké škody však vítr nezpůsobil. "Doma měli strach, že by to mohlo vymlátit okna, ale za chvíli bylo po všem. Šlo to pár metrů po naší ulici," doplnil muž z Dubicka.

  foto: Novinky/Exkluzivně pro Novinky Jan Leks

Tornádo na silnici mezi Mohelnicí as Olomoucí zahlédl a nafotil také Milan Neumann. "Jeho průběh jsem pozoroval a fotografoval při jízdě na rychlostní silnici přibližně ve 14:15. Zpočátku jsem váhal, zda se jedná o tornádo, protože spodní okraj trychtýře nebyl rotační, ale tažený směrem nahoru," uvedl pro Novinky Neumann.

foto: Novinky/Exkluzivně pro Novinky Milan Neumann

Původně měl Neumann pouze pocit, že na poli někdo rozdělal oheň. "Během několika minut byl ale tento kouř z prachu a hlíny vytažen velmi rychle až ke spodnímu okraji trychtýře, kde se oba konce spojily a prach se rozplynul," dodal čtenář.

foto: Novinky/Exkluzivně pro Novinky Milan Neumann

Měření odborníků nic nezaznamenalo

Český hydrometeorologický ústav ale žádné povětrnostní změny nezaznamenal. "Takové tornádo může být hodně lokální záležitost, my žádné hlášení každopádně nemáme," řekl Novinkám pracovník blízkého hydrometeorologického ústavu v Červené u Libavé.

foto: Novinky/Exkluzivně pro Novinky Milan Neumann

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám