Hlavní obsah

Toužíte po šťastném manželství? Zůstaňte bezdětní

BOSTON

Všeobecně jsou potomci vnímáni jako příchod velké radosti do manželství či vztahu. Jenže podle uznávaného amerického psychologa Daniela Gilberta z Harvardské univerzity představují děti naopak pro manželství hrozbu – odnášejí z něj radost a vnášejí do něj starosti.

Článek

Rodiče mající potomky si přesto nemusejí zoufat. Štěstí se do vztahu opět vrátí, jakmile ratolesti své rodné hnízdo opustí.

Podle profesora Gilberta je touha párů získat výhody z času a peněz investovaných do vlastních dětí součástí důvodu, proč se sami rozhodnou potomky mít a vnímat je jako obohacení svých životů.

Bezdětná manželství jsou nejšťastnější

„Čísla nám ukazují, že lidé žijící v manželství jsou ve většině případů šťastnější než neženatí a neprovdané – ať už jsou svobodní, rozvedení nebo spolubydlící. Manželé žijí déle, vydělávají více peněz na hlavu, mají více sexu a více si ho užívají,“ tvrdí profesor Gilbert.

Ale jakmile mají páry děti, štěstí klesá. „Děti se opravdu zdají, že zvyšují štěstí a radost, když je partneři čekají, ale jakmile je mají, nastávají problémy a potíže. A štěstí se opět vrací do manželství v době, kdy děti vyrostou a odcházejí z domova,“ dodal přední americký psycholog.

Anketa

Zhoršilo se nějak vaše manželství po narození dítěte?
Ano, starosti úplně zastínily krásné okamžiky.
9,5 %
Ano, na sex nezbývá energie, natož příležitost.
46,1 %
Ano, vytratila se z něj bezprostřednost.
2,2 %
Ano, hádky jsou téměř na denním pořádku.
5,1 %
Ne, spíše naopak.
26,2 %
Ne, nezaznamenali jsme žádnou velkou změnu.
10,9 %
Celkem hlasovalo 7696 čtenářů.

Reklama

Související články

Opravdová láska prospívá nejen našemu srdci

Nic nemůže našemu srdci prospět víc a udržet ho ve zdraví a dobré kondici lépe než pocit skutečné lásky. Podle kardiologů z Vanderbiltovy univerzity...

Výběr článků

Načítám