Hlavní obsah

Trendy ve světě umyvadel - minimalismus a organické tvary

Novinky, Kristýna Křížová

Umyvadlo je hlavním interiérovým kusem ve vaší koupelně. V trendu jsou letos umyvadla hranatá - tzv. "korýtka", zpravidla klasické bílé barvy. Návrháři se ale pomalu vracejí také ke kráse organických tvarů a nechávají se jimi inspirovat.

Článek

Moderní umyvadla mají čisté, jednoduché linie. Okolní interiér koupleny by měl být proto také zařízen v minimalistickém duchu. Mnozí návrháři umyvadel se inspirují holandským hnutím De Stijl, pro které byla typická úplná abstrakce a čistota tvarů i linií.

Zaměřují se na pravé úhly a jednotu barvy. Takto tedy vypadá moderní umyvadlo v minimalistickém tvaru od designéra Viela Aretse.

.: Umyvadlo ze série Alessi dOt (Laufen).foto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Oblíbenost těchto umyvadel stoupá. Hodí se totiž do většiny moderních interiérů a dávají vyniknout koupelnovým doplňkům. Svým tvarem ani barvou nijak nevyčnívají a nenarušují "harmonii prostoru".

.: Robusnější umyvadlo v minimalistickém stylu.foto: Sapho koupelny

Mnozí návrháři ale respektují organické tvary. Jako třeba Jaromír Větvička, který říká, že jeho "design je pro člověka, který na sobě nemá ani jeden pravý úhel". Podle něj je to právě příroda, kdo "má v sobě obrovskou funkčnost i krásu". Jí se tady nechal inspirovat když navrhoval svá umyvadla.

.: Umyvadlo z materiálu Hi-Macs, návrh Jaromíra Větvičky.foto: Design Contest

Tento designér ale nenavrhl jen jeden typ umyvadla, ale navrhl hned dva, jeden typ pro muže a druhý pro ženu. Chtěl, aby umyvadla působila na člověka přívětivě. První umyvadlo tedy mělo znázorňovat objetí (umyvadlo určené pro ženy) a druhé má znázorňovat úsměv (umyvadlo určené pro muže).

.: Poznáte, které je určeno pro ženy a které pro muže?foto: Design Contest

Je tedy jen na vás, kterému trendu dáte přednost. Pokud chcete, aby bylo umyvadlo výrazným interiérovým kusem ve vaší koupelně, tak vsaďte na umyvadlo organického tvaru. Pokud ale chcete, aby vaše koupelna byla spíše funkční a jednoduchá, tak vsaďte na to v minimalistickém stylu.

Reklama

Související témata:

Související články

Půvabná koupelna může být i praktická

Koupelna je významnou částí obytného prostoru. Poskytuje nejen fyzickou očistu těla, ale je i příjemným místem relaxace. I když na koupelnu máme rozdílné...

Výběr článků

Načítám