Hlavní obsah

ČSSD neuspěla s pokusem přerušit jednání o radaru

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

ČSSD se ve středu neúspěšně pokusila prosadit, aby vláda přerušila vyjednávání s USA o radaru do doby, než budou známy způsoby, jak propojit systém protiraketové obrany s NATO. Smlouvy jsou přitom už dojednané a čekají na podpis. Poté je bude schvalovat parlament.

Foto: Michal Krumphanzl, Právo

Premiér Mirek Topolánek ve středu ve Sněmovně

Článek

Pohořel také komunista Václav Exner, který navrhoval usnesení, aby vláda respektovala negativní názor veřejnosti na radar a seznámila veřejnost s textem smluv týkajících se tohoto zařízení před jejich podpisem.

Topolánek: kampaň byla úspěšná

Premiér Mirek Topolánek (ODS) ve středu řekl, že je přesvědčen, že vládní informační kampaň k plánované výstavbě amerického radaru v Česku je úspěšná. Vede podle něj k tomu, že přibývá lidí, kteří s radarem souhlasí. Sněmovna vzala Topolánkovu zprávu o vyjednávání o radaru na vědomí.

Šéf kabinetu ve středu předstoupil před poslance s informací o postupu vyjednávání o umístění radaru na našem území. Hájil vládní kampaň, kterou vedl „pan radar“ Tomáš Klvaňa. Podle Topolánka díky kampani přibývá příznivců radaru.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

„Tyto informace vedou mimo jiné i k tomu, že se postoj veřejnosti postupně dílčím způsobem mění. To znamená, počet protestujících je menší, než tomu bylo ještě před pár měsíci. Počet těch, kteří případnou bezpečnostní záruku a umístění té jednotky na našem území schvalují, se zvětšuje,“ prohlásil premiér. „V tomto smyslu pokládám tu kampaň za velmi užitečnou,“ doplnil.

Počet odpůrců radaru je ovšem i přes optimistická Topolánkova slova stále většinový. Poslední průzkum veřejného mínění, který si nechali u agentury SC vypracovat občanští demokraté, zjistil, že proti radaru je stále 57 procent lidí. V pondělí se navíc v Praze konala demonstrace proti radaru, které se zúčastnily stovky lidí.

Topolánek uvedl, že dohoda o zřízení radaru mezi ČR a USA je fakticky dojednána. „Je jenom otázkou, kdy a jakým způsobem tato smlouva bude podepsána,“ dodal premiér. Podle něj nebylo technicky reálné, aby k podpisu došlo 5. nebo 6. května při případné návštěvě americké ministryně zahraničních věcí Condoleezy Riceové. „Proto jsme rozhodli o společném podpisu v momentě, kdy budou obě smlouvy dojednány, kdy budou obě smlouvy zkontrolovány a kdy budou schváleny vládou,“ sdělil Topolánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám