Hlavní obsah

Správný typ zahradních nůžek vám usnadní práci

Novinky, Iva Tvrzová, Chatař a chalupář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nezbytnému vybavení každého majitele zahrady patří i zahradní nůžky. Většinou však nestačí jedny – na různé práce jsou i různé nůžky, které vám díky své konstrukci a vlastnostem dokáží práci na zahradě o něco usnadnit.

Článek

Vedle nejběžněji používaných zahradních nůžek na slabší větve se můžeme vybavit nůžkami na květiny, na bylinky, na trávu, na živé ploty, obouručními nůžkami na silnější větve nebo univerzálními či teleskopickými nůžkami na vzdálené a vysoké větve.

Rozdíly mezi nůžkami nejsou jen v jejich specializaci a velikosti. Konstrukce nůžek, použité materiály, tvar rukojetí a další vybavení určují, jak komfortně se bude s nůžkami pracovat.

Záleží na mechanizmu

Nejdůležitější je, jakou musíme při stříhání vyvinout sílu, aby střih byl dostatečně účinný. Proto záleží na konstrukci nůžek – s obyčejnými nůžkami bude práce mnohem namáhavější, kdežto s nástroji, které mají převodový, pákový nebo ozubený mechanizmus, který několikanásobně zvyšuje střižnou sílu, se bude pracovat lehce. To ocení zvláště ženy a starší lidé, kteří nemají v ruce tolik síly. Kvalitní nůžky jsou také bez rázu na konci střihu.

Tvar rukojetí

Ergonomicky tvarované rukojeti, které dobře padnou do ruky, zvláště při delší práci méně namáhají ruku. Můžou mít i měkký povrch s úpravou proti sklouznutí; rukojeť ve tvaru oka chrání prsty a bezpečněji se drží. V každém případě je dobré si nůžky před nákupem vyzkoušet v ruce, protože každému vyhovuje jiný tvar a velikost. Některé nůžky jsou pro drobnou ženskou ruku příliš velké a špatně se pak s nimi pracuje.

Kvalitní materiály

Důležitý je i materiál – nůžky celokovové nebo kovové s plastovými rukojeťmi jsou těžší a může jim vadit vlhko. Nůžky z polyamidu vyztuženého skelnými vlákny, u nichž pouze čepele jsou z nerezavějící oceli, jsou lehké, takže ruku tak neunaví, a mohou klidně zůstat i venku na dešti.

Nepotřebují žádnou údržbu. Dalším plus může být snadno ovladatelný bezpečnostní zámek. Moderní nůžky mívají na kovových čepelích povlak proti ulpívání rostlinných zbytků. Některé nůžky umožňují výměnu čepelí bez použití nářadí.

Na květiny, bylinky a růže

Na stříhání bylinek se používají menší rovné nůžky, nůžky na květiny mají zesílené čepele, někdy s vybroušenými zuby, a pro stříhání pichlavých nebo hůře dosažitelných rostlin, které si nemůžeme přidržet, existují nůžky se speciálně tvarovanou čepelí, které po ustřižení rostlinu drží.

.: Nůžky na větve.

Zahradní nůžky malé

Jsou nejrozšířenější a na trhu je jich velký výběr. Určeny jsou na stříhání slabších větví do průměru 16 až 20 mm. Jsou jednočepelové nebo dvoučepelové – podle toho, zda mají stříhat suché nebo živé větve. Nabízejí se s různými mechanizmy a tím se liší v účinnosti střihu.

Dobře se pracuje s nůžkami s pákovým převodem – rukojeť tiskneme všemi prsty současně, ruka se tak nenamáhá, přitom se zvyšuje účinnost. Některé nůžky se dají nastavit podle velikosti ruky.

.: Malé zahradní nůžky s pákovým převodem a s chráničem prstů (Fiskars).

Univerzální pákové nůžky

Mají mnohostranné použití. Stříhají větve do průměru 20 mm, díky jejich délce 40 nebo 63 cm pohodlně dosáhneme do větší výšky nebo můžeme stříhat při zemi. Nůžky umožňují tři způsoby držení – uprostřed držadel pro přesný střih, na konci držadel pro střih ve větší vzdálenosti nebo oběma rukama pro zvýšení střižné síly. Pákový převod výrazně snižuje námahu.

.: Univerzální pákové nůžky s možností různého držení a stříhání (Fiskars).

Nůžky na trávu

Stříháme jimi trávu tam, kde ji sekačka neposeče – těsně kolem obrubníků cestiček nebo záhonů, u keřů. Pro snadnou práci se čepele dají nastavit v rozsahu až 360 stupňů. Nůžky mohou být malé ruční nebo s dlouhou rukojetí, která umožňuje pracovat bez ohýbání zad.

.: Nůžky na trávu s nastavitelnou čepelí v rozsahu až 360 stupňů (Wolf Garten).

Nůžky na živé ploty

Jde o kratší či delší obouruční nůžky. Oboustranný pákový převod u nůžek Fiskars zvyšuje střižnou sílu při dostřihu až 3,5x. Gardena zas nabízí teleskopické nůžky. Pro vysoký plot jsou vhodné nůžky s dlouhými rukojeťmi a s možností natočit sklon střihací hlavy.

.: Středně velké nůžky na živé ploty s délkou nožů 20 cm (Gardena).

Nůžky dvouruční na silné větve

Na stříhání větví nebo menších stromků o průměru až 55 mm potřebujeme delší, dvouruční nůžky. Bývají 40 až 80 cm dlouhé. Spodní čepel může být ve tvaru háku pro stříhání tlustých syrových větví, nebo ve tvaru nůžek pro přesné stříhání i špičkami čepelí. Velmi účinné jsou nůžky s ozubeným převodem.

.: Dvouruční nůžky jsou vhodné na vyšší silné větve (Wolf Garten).

Univerzální a teleskopické nůžky

Umožňují stříhat větve ve větší výšce bez použití žebříku. S univerzálními nůžkami dosáhneme do výše zhruba 3 – 4 metrů, při použití nástavce nebo s nůžkami s teleskopickou násadou až do výše 6 metrů. Stejně pohodlně se s nimi dá vystřihovat křoví u země. U některých nástrojů jsou tažná lanka k ovládání střihací hlavy vedena vně násady (mohou se zachytit do hustých větví), lepší jsou proto nůžky, které mají ovládací mechanizmus uvnitř rukojeti. Střihací hlavu lze pro pohodlnou práci natáčet do různých úhlů.

.: S teleskopickými nůžkami (teleskopické střihací kopí Comfort) se obejdeme bez žebříku (Gardena).

KDYŽ SE ŘEKNE
Jednočepelové nůžky Doporučují se na suché větve, případně zastřihování kořenů. Čepel tlačí do větve kolmo proti podložce (protilehlá část čepele bez ostří). Ta je širší než čepel, podpírá při střihu větev a rozkládá působící sílu. Dvoučepelové nůžky Vhodné jsou na mladé zelené větve. Ostrá horní čepel tlačí do větve proti spodní. Obě čepele se při dostřihu těsně minou. Střih je čistý, nestlačený.

Reklama

Související témata:

Související články

Ochrana ovocných stromů a keřů

Jak ochránit stromy, keře a úrodu ovoce před škůdci s použitím co nejmenšího množství ochranných postřiků.

Moderní kultivátor: Služebníček, pane!

KOMERČNÍ ČLÁNEK - Jedna osa, dvě kola, motor, řídítka, pluh… Kdo si před nějakými dvaceti lety tento poměrně jednoduchý stroj pořídil k obdělávání svého...

Nářadí na zahradu

S jarem začíná zahrádkářům plno práce. Je nejvyšší čas zkontrolovat zahradní nářadí, zda nepotřebuje opravit, obnovit nebo doplnit o nějaký nový kousek....

Výběr článků

Načítám