Hlavní obsah

Originální mozaika do vašeho obýváku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obložit si moderním způsobem stěnu v obývacím pokoji může být nejen hezké, ale i praktické a hlavně - budete mít radost z vytvoření neopakovatelné a originální varianty. Použití střepů z dlaždic a jiných drobných materiálů, které zasadíte do spárovací hmoty dává vaší fantazii téměř neomezené možnosti.

Foto: Novinky

Do mozaiky můžeme klidně zakomponovat i skleněné střípky, ulity, kousky zrcadla aj.

Článek

Při nakupování dlaždic se informujte o jejich odolnosti, některé z nich jsou dražší, protože jsou odolnější. Vám však budou stačit ty s odolností 1 - 2. Pak je rozbijeme kladívkem na střepy.

.: Mozaiku můžeme navrhnout i "do ztracena". foto: Novinky Ty by neměly být příliš malé, abyste s jejich lepením neměli moc práce, ani příliš velké, aby nebyl poznat čtvercový charakter dlaždic. Před lepením dlaždic si upravte podkladovou plochu - musí být rovná a čistá, zbavená prachu a také suchá.

Pak si vyznačíme tužkou přesný prostor kam až chceme mozaiku tvořit. Důležité také je zvolit si správnou kombinaci dlaždic a nejlépe si změřit kolik metrů čtverečních budeme obkládat a podle toho nakoupit jejich množství. Můžete si také vytvořit plán, podle kterého budete střepy rozmísťovat.

.: Plánek můžeme rozmístit třeba na stejně veliký podnos. foto: Právo/Miroslava Kubišová

Při volbě barevných kombinací se vyplatí brát v úvahu nejen to, jak dlaždice vypadají samy o sobě, ale brát ohled i na barevnost celého interiéru a také na strukturu dlaždic a jejich sílu, je lépe nemíchat obkládací materiál a dlažbu.

Nyní si tedy vezmeme rukavice a začneme lepit barevné střepy - k tomu užíváme speciálního lepidla, které na zdi roztíráme za pomoci speciální ozubené stěrky. Střepy do něj přitiskujeme lehkým jakoby krouživým pohybem. Spáry mezi střepy vyplníme spárovací hmotou a zahladíme do hladka za pomoci houbičky.

.: Spárovací hmotu si namícháme ve speciální nádobce. foto: Právo/Miroslava Kubišová

Hmota nám vyplní prostor mezi jednotlivými střepy. Můžeme si také vybrat její barvu, bílou,šedou, nebo třeba barvu slonovinové kosti. Kousky s rovným krajem využijeme na rohy a kraje celého obkladu.

Pokud hledáme kousek nějaké konkrétní velikosti a nemáme jej, nevadí, vezmeme si zase kladívko a vyrobíme si ho. Jednotlivé kousky pak lepíme od sebe zhruba 3 až 5 milimetrů a přebytečné lepidlo stíráme houbičkou, druhý den by bylo otížněji odstranitelné.

.: Nezapomeňte rohy mozaiky pěkně vyčistit. foto: Novinky Je třeba dbát na to, že dílko vytvořené jen lepidlem je třeba nechat zaschnout do druhého dne a až poté vyplňit prostory mezi střepy spárovací hmotou. Nebojte se, pokud vám bude přesahovat okraje mozaiky, půjde relativně lehce mýt i po zaschnutí a dlaždičky lehce očistíme za pomoci houbičky.

No a pak už zbývá jenom pozvat přátele k sobě domů a uspořádat tak malou vernisáž na počest vašeho uměleckého dílka.

Reklama

Související články

Dlažby a obklady - formáty se zvětšují

Doby, kdy byly k dostání dva druhy obkladů a dlažeb jsou dávno pryč. Dnes se můžeme radovat z široké nabídky výrobků i z toho, že si vše můžeme důkladně...

Výběr článků

Načítám