Hlavní obsah

Za nepokoje v Tibetu vynesla Čína i doživotní rozsudky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínské úřady odsoudily v úterý první skupinu lidí za nepokoje v Tibetu, které propukly v 10. března. Do vězení jde 17 lidí, někteří z nich dostali i doživotí, nejnižší trest byl tříletý. Informovala o tom agentura Nová Čína.

Foto: Stringer, Reuters

Protesty v Lhase byly nejsilnější za poslední dvě dekády.

Článek

Jedná se o první proces v souvislosti s nepokoji, které propukly 10. března. Podle čínských zdrojů při nich zahynulo 19 lidí, kteří zabili protestující Tibeťané, mezi mrtvými měl být i jeden policista. Tibetské exilové zdroje hovoří o více než 150 osobách zabitých čínskými ozbrojenými složkami. Čína údajně zatkla v souvislosti s protesty na tisíc lidí.

Rozsudky vynesl soud v tibetské metropoli Lhase. Proces byl podle agentury Nová Čína veřejný a navštívilo jej dvě stě lidí včetně buddhistických mnichů, zdravotnických pracovníků a "zástupců širokých mas ze všech částí společnosti".

Březnové protesty byly nejdelší a nejsilnější za 57 let čínské nadvlády v himálajské oblasti. Peking se kvůli zásahu v Tibetu stal terčem kritiky, kterou umocnila skutečnost, že Čína v srpnu pořádá olympijské hry.

Čína obvinila tibetského duchovního vůdce dalajlamu, který žije v indickém exilu, že násilnosti organizuje, aby sabotoval hry a dosáhl nezávislého tibetského státu. Po vlně zahraniční kritiky na adresu Číny nicméně Peking oznámil, že zmocněnci čínské vlády se setkají s dalajlamovým osobním zástupcem, aby jednali o situaci v Tibetu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám