Hlavní obsah

Tálibán se pokusil o atentát na afghánského prezidenta

KÁBUL
Aktualizováno

Střelba vypukla při vojenské přehlídce, která se za přítomnosti afghánského prezidenta Hamída Karzáího měla konat v neděli v hlavním městě Kábulu. Oznámily to tiskové agentury, podle nichž byl Karzáí i další vysocí činitelé převezeni do bezpečí. K útoku se přihlásilo afghánské hnutí Tálibán.

Foto: Stephen Hird, Reuters

Afghánský prezident Hámid Karzáí

Článek

Stovky lidí začaly v panice utíkat, jakmile se ozvala střelba. Podle agentury AFP na stadiónu, kde se měla přehlídka konat, zazněly i výbuchy. Živé televizní vysílání bylo přerušeno.

Mluvčí ministerstva obrany oznámil, že prezident Karzáí, všichni členové vládního kabinetu i zahraniční diplomaté jsou v bezpečí. Zraněni byli podle prvních informací dva zákonodárci. Agentura Reuters uvedla, že při útoku byli zabiti tři příslušníci hnutí Tálibán.

Na místě konání přehlídky panoval chaos, nebylo jasné, odkud přicházejí výstřely, které zazněly ihned po skončení afghánské hymny. Přehlídka k 16. výročí dobytí Kábulu afghánskými mudžáhidy a porážky sovětské invaze do Afghánistánu, která se připravovala za přísných bezpečnostních opatření několik měsíců, byla odvolána. Očití svědci tvrdí, že slyšeli i palbu z těžkých zbraní.

:. Lidé prchají od místa, kam dopadl granát.foto: Reuters/Omar Sobhani

Mluvčí Tálibánu uvedl, že v blízkosti přehlídky byli rozmístěni čtyři ozbrojenci se sebevražednými vestami a střelnými zbraněmi. "Měli jsme na místě své lidi, kteří stříleli na Karzáího," řekl mluvčí Zabiulláh Mudžáhid. Podle něj byli útočníci vyzbrojeni kalašnikovy a granátomety.

Režim fundamentalistického hnutí Taliban byl svržen v roce 2001 po invazi vedené Spojenými státy a Velkou Británií. Ozbrojenci tohoto hnutí ovšem nadále pokračují v boji proti režimu prezidenta Karzáího a jejich odpor navzdory přítomnosti 70 000 zahraničních vojáků sílí.
Počet bombových a ozbrojených útoků se v posledních dvou letech zdvojnásobil, o život přišlo na 12 000 lidí, včetně 330 zahraničních vojáků.

Pokusy o atentát na afghánského prezidenta Karzáího

5. září 2002 - Muž oblečený v uniformě afghánské armády zahájil palbu na prezidentovo auto, právě když vyjíždělo v koloně z areálu rezidence kandahárského guvernéra. Útočníka zastřelili příslušníci Karzáího ochranky, prezident pokus o atentát přežil bez úhony. Kromě atentátníka byli zabiti další dva lidé, včetně afghánského příslušníka Karzáího stráže.

16. září 2004 - Karzáí těsně unikl atentátu, když na jeho vrtulník vypálili ozbrojenci v městě Gardez na jihovýchodě země raketu. K útoku se přihlásilo hnutí Tálibán.

25. dubna 2004 - Policie v Kandaháru zadržela muže, který se připravoval hodit výbušninu na projíždějící konvoj Karzáího.

10. června 2007 - Bojovníci hnutí Tálibán se pokusili zabít Karzáího v centrálním Afghánistánu. Rakety, které vypálili na vládní budovu v okrese Andar v provincii Ghazní, v níž měl Karzáí v té době projev, však minuly cíl a nikoho nezranily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám