Hlavní obsah

ČSSD plánuje ústup od úplného zrušení poplatků u lékaře

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

ČSSD se sice ještě pokusí prosadit ve Sněmovně úplné zrušení zdravotnických poplatků, strana je ale připravena také na kompromis. Plánuje předložit návrh, který by zrušil poplatky jen pro některé skupiny - děti, důchodce a sociálně slabé.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

David Rath (uprostřed) s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem (vlevo) a předsedou poslaneckého klubu ČSSD Michalem Haškem na jedné z tiskových konferencí strany

Článek

Místopředsedkyně lidovců Michaela Šojdrová stažením svého návrhu na zrušení poplatků pro kojence a jejich matky z programu květnové schůze Sněmovny udělala čáru přes rozpočet také sociální demokracii. Její poslanci totiž k návrhu Šojdrové chtěli předložit řadu vlastních, rušících poplatky pro některé skupiny obyvatel.

ČSSD teď musí zvolit náhradní řešení, návrhy předloží samostatně. „Chtěli jsme to předložit v druhém čtení jako pozměňovací návrhy k návrhu Šojdrové. Ale pokud podlehla masáži Julínka a stáhne to, tak to musíme podat samostatně, takže by to přišlo až na příští schůzi,“ řekl Novinkám místopředseda poslanců ČSSD David Rath.

O návrhu by se tak ve Sněmovně jednalo v červnu. Ze strany sociální demokracie jde o kompromis, který předloží, pokud neuspěje s úplným zrušením poplatků. „V podstatě je to kompromisní návrh. Znovu zopakujeme návrh na úplné zrušení, pokud neprojde, tak navrhneme osvobození dětí do 18 nebo 19 let, o hranici se ještě diskutuje,“ uvedl Rath.

Dalšími osvobozenými by měli podle něj být starobní důchodci, kteří nepracují a nevydělávají, a také lidé, jejichž příjem je nižší než dvoj až trojnásobek životního minima. „To je minimální varianta z našeho pohledu,“ doplnil Rath.

Paroubek by nečekal na Ústavní soud

O zrušení poplatků bude ještě rozhodovat Ústavní soud. Podle šéfa poslanců ČSSD Michala Haška v případě, že poplatky zruší, nebude třeba tento problém řešit legislativně.

Šéf strany Jiří Paroubek je přitom toho názoru, že by sociální demokraté neměli se svým kompromisním návrhem čekat. „Musíme se ještě poradit, zda počkáme na výrok Ústavního soudu. Pokud by šlo o Jiřího Paroubka, já už bych na nic nečekal,“ řekl na úterní tiskové konferenci s tím, že se strana ještě poradí s ústavními právníky.

Paroubek varoval před prolomením hranice 25. února 1948 u církevních restitucí

Předseda ČSSD Jiří Paroubek v úterý také varoval před skrytým nebo otevřeným prolomením hranice 25. února 1948 v případě církevních restitucí. Sociální demokraté požadují, aby vláda zveřejnila seznam pozemků a objektů, které chce církvím vrátit.

Topolánkův kabinet spočítal nárok církví v restituci na 83 miliard korun. Úročená částka by měla být postupně vyplácena 60 let, celkově by církve obdržely 270 miliard korun. „Veřejnost má právo vědět, jak bylo toto číslo získáno. Vláda by měla vydat podrobnou informaci o tom, které zemědělské a lesní pozemky jsou do nároku zahrnuty, včetně katastrálních čísel. Jaká je jejich rozloha, bonita půdy, stáří, kvalita lesa,“ řekl Paroubek na úterní tiskové konferenci.

„Důležitou informací je prý i to, kdy byl určitý pozemek i nemovitost znárodněna, aby byla jistota, že do nároku nejde nic, co bylo zestátněno před 25. únorem 1948,“ doplnil s tím, že nelze připustit skryté nebo otevřené prolomení této restituční hranice. Podle Paroubka vzniká dojem, že by „český stát, daňový poplatník měl platit nejen za hříchy Josefa Stalina, ale i za císaře Josefa II.“

„Musím velmi smutně konstatovat, že dodnes jsem neobdržel od ministra zemědělství Gandaloviče písemné podklady k ocenění toho majetku,“ doplnil pak šéf poslanců ČSSD Michal Hašek.

Sociální demokraté si také nechali k církevním restitucím vypracovat průzkum veřejného mínění, podle kterého 84 procent lidí vládní návrh odmítá. Ve středu hodlá ČSSD představit vlastní návrh řešení církevních restitucí.

Proti církevním restitucím před Sněmovnou brojili také Mladí sociální demokraté. Rozdávali oranžové letáky s fotografiemi premiéra Topolánka a šéfa lidovců Jiřího Čunka s textem „Nula k nule a je z toho 270 miliard korun“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám