Hlavní obsah

Vláda zatopí část Nových Heřminov kvůli hrozbě povodní

PRAHA

Kabinet souhlasí s výstavbou malé přehrady na Bruntálsku na horním toku řeky Opavy. Tato varianta znamená, že bude zatopena jen část obce Nové Heřminovy, celkově 56 objektů. Původně se přemýšlelo o zatopení celé obce.

Článek

„Dokázali jsme ochránit větší část obce Nové Heřmínovy,“ uvedl k tomu ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS). „Hledali jsme řešení, které bude co nejměkčí,“ dodal ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ). Jednou ze zvažovaných variant přitom byla i velká přehrada, která by zaplavila celou obec.

Objekty, které skončí pod hladinou, by měly být vykoupeny a odškodnění má být velmi slušné. Před několika dny to uvedl ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Plány na přehradu na řece Opavě existují od dvacátých let minulého století a vodohospodáři je oprášili po katastrofálních povodních v roce 1997.

Vodní dílo má ochránit hlavně města Krnov a Opavu, lidé z Nových Heřminov a ekologové však byli proti a navrhovali rozšíření koryta řeky přímo v Krnově a výstavbu poldrů. To však bylo odmítnuto jako nedostatečné. Velkou přehradu v roce 2003 podpořili i krajští zastupitelé. 

Výběr nejdůležitějších událostí při plánované výstavbě přehrady v Nových Heřminovech:
1923 - První projekt přehrady v Nových Heřminovech.
1997 - Po povodni přijel do obce tehdejší ministr zemědělství Josef Lux a dle deníku Mladá fronta prohlásil, že přehrada se začne budovat do roka a do dne.
1999 - Koná se Krnovská konference o protipovodňových opatřeních, na stole ležel jediný projekt - přehrada; obce z regionu hlasovaly: 13 obcí pro přehradu, čtyři ji nevyloučily a čtyři byly proti.
1999 - Okresní úřad v Bruntále požadoval vypracování alternativních studií protipovodňových opatření.
12. března 2007 - Kabinet schválil, že konečný návrh protipovodňových opatření v povodí horní Opavy má vláda dostat do konce března 2008. Doporučeny byly tři varianty - stavba nádrže Nové Heřminovy, stavba této nádrže v menší verzi, kdy nebude zatopena obec, a tzv. nulová varianta.
11. dubna 2008 - MZe představilo variantu menší přehrady, podle níž má přehrada zaplavit na 60 objektů obce. Ministerstvo upustilo od původní velké přehrady, která by zaplavila v údolí celou obec - šlo by o 156 objektů, z toho 87 obytných. S řešením za téměř osm miliard korun souhlasí i ministerstvo životního prostředí.
21. dubna 2008 - Vláda schválila zatopení části obce Nové Heřminovy. Kabinet se domluvil na takzvané menší variantě protipovodňové nádrže, v obci tak bude zaplaveno 56 objektů, z toho 24 obytných. Přehrada má včetně dalších úprav koryta řeky stát 7,7 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám