Hlavní obsah

V prodeji jsou hrnky s žabáky plné kadmia a olova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo zdravotnictví varuje před naběračkou a salátovou lžící značky Provence z Číny. Z výrobků se uvolňují karcinogenní látky. Nebezpečný je i skleněný hrnek s obrázkem žab. Z něj se uvolňuje kadmium a olovo.

Článek

Kde se hrnek vyrábí, ministerstvo nezjistilo, do ČR ho ale dováží společnost Newsun z Ostravy a prodává firma Milan Symerský z Nového Jičína.

"Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při pití z takového hrnku může docházet ke kontaminaci rtů a nápoje toxickým olovem a kadmiem a následně jejich průniku do organismu člověka," uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít.

Prodej jak hrnku, tak nádobí byl hned zakázán.

Černá naběračka z polyamidu obsahuje karcinogenní látky.

Polyamidová salátová lžíce a naběračka podle Víta obsahují primární aromatické aminy. Ty mohou být karcinogenní. Lžíce a naběračka jsou z umělé hmoty, mají ale kovovou rukojeť. Na štítku je varování, že nejsou vhodné pro styk s kyselými potravinami. Oba výrobky pocházejí z Hong Kongu. Do ČR je dováží firmy U.T.C z Čestlic u Prahy.

Černá lžíce z polyamidu obsahuje karcinogenní látky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám