Hlavní obsah

NATO prý plánuje obsadit srbský sever Kosova

Právo, Tomáš Loskot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BĚLEHRAD
Aktualizováno

Jednotky NATO jsou rozhodnuty podrobit si násilím kosovské Srby, kteří neuznávají odtržení od Srbska, a ovládnout baštu odporu – Kosovskou Mitrovici. Vyprovokují proto ozbrojené střety, jež budou záminkou k násilnému ovládnutí všech oblastí Kosova, v nichž ještě žijí Srbové. Tvrdí to kanadský válečný reportér a vydavatel vojenského časopisu Esprit de Corps to Scott Taylor, který v Kosovu opakovaně působil.

Foto: Nebojsa Markovic , Reuters

Jedno z vypálených vozidel OSN

Článek

Podle Taylora k incidentům dojde během několika týdnů. Roznětkou násilí má být zatčení kosovskosrbských činitelů. Americké a francouzské jednotky NATO jsou už údajně připraveny zároveň uzavřít hranice mezi severním částí Kosova a Srbskem tak, aby byli Srbové v provincii odříznuti a nedostali žádnou pomoc.

„Vyprovokované střety umožní zásah a následné odříznutí Kosovské Mitrovice od vlastního Srbska, budou pozatýkáni srbští představitelé, Srbové odzbrojeni a město předáno do rukou albánské policie. Pak už bude padat jedna srbská enkláva za druhou,“ řekl Taylor srbskému listu Glas Javnosti.

Podle jeho slov půjde o reprízu březnových násilností v Kosovské Mitrovici, kde pracovníci srbské justice obsadili budovu srbského soudu, kterou v roce 1999 zabrala OSN. Když je z budovy po třech dnech, 17. března, vyhnaly jednotky KFOR a 53 spoutaných Srbů včetně žen se pokusili deportovat do Prištiny, vypukly masové nepokoje s desítkami zraněných na obou stranách a mrtvým příslušníkem KFOR. „Srbové budou znovu vzdorovat. Jejich reakci NATO potřebuje, aby obhájilo použití mnohem větší síly než 17. března,“ soudí Taylor.

V Kosovské Mitrovici šlo o průzkum bojem

Hlavou operace má být Američan Larry Wilson, zástupce šéfa mise OSN v Kosovu, který podle Taylora osnoval i srážky v Kosovské Mitrovici. „Je to stará vojenská taktika, jak zjistit sílu protivníka – vyprovokovat menší incident, který odhalí, kde má soupeř zbraně. Šlo o průzkum bojem. Teď už vědí, za jak dlouho Srbové dokážou zareagovat, kolik lidí jsou schopni dostat do ulic atd.,“ vysvětluje Taylor.

Upozornil přitom na postoj regionálního šéfa mise OSN v Kosovské Mitrovici Gerarda Galluciho, který na protest proti nepokojům v Kosovské Mitrovici podal rezignaci. Gallucimu se příčil výběr data pro zásah proti Srbům v soudní budově, protože připadal na 4. výročí pogromu v Kosovu, jemuž padlo za oběť 19 Srbů.

Jedno z vypálených vozidel OSN vedle francouzských obrněnců v Kosovské Mitrovici. foto: Reuters/Marko Djurica

„Výběr data – výročí poslední epizody etnické čistky kosovských Srbů – a rozhodnutí zatknout a přepravit Srby do Prištiny budí dojem, jako by šlo o snahu vyvolat srbské vášně,“ prohlásil ve vysvětlení k demisi Galluci.

Plán NATO podle Taylora počítá s tím, že Bělehrad nebude mít odvahu zasáhnout. „Když uzavřou hranice a ponechají na nich vojska KFOR, neexistuje srbský politik, který by uspěl s kampaní války proti NATO. Srbové jsou určitým způsobem sebezničující živel, ale ne až tak dalece.“

Plán NATO podle Taylora počítá s tím, že Bělehrad nebude mít odvahu zasáhnout. „Když uzavřou hranice a ponechají na nich vojska KFOR, neexistuje srbský politik, který by uspěl s kampaní války proti NATO. Srbové jsou určitým způsobem sebezničující živel, ale ne až tak dalece.“

Plán NATO podle Taylora počítá s tím, že Bělehrad nebude mít odvahu zasáhnout. „Když uzavřou hranice a ponechají na nich vojska KFOR, neexistuje srbský politik, který by uspěl s kampaní války proti NATO. Srbové jsou určitým způsobem sebezničující živel, ale ne až tak dalece.“Rusko varuje před násilím

Rusko v reakci na spekulace o chystaném útoku proti Srbům varovalo Evropskou unii a NATO před snahami rozpoutat na severu Kosovo další násilí, a vyzvalo, aby se zásadně držely mandátu OSN. Případné ozbrojené akce proti Srbům v Kosovu by podle Moskvy dále prohloubily nestabilitu v celém regionu.

Reklama

Související články

OBRAZEM: Jednotky NATO v Mitrovici pod palbou

Jednotky NATO se v pondělí ve městě Kosovská Mitrovica na severu Kosova ocitly pod palbou. Při střetech Srbů a jednotkami NATO a policisty OSN se ozval výbuch....

Výběr článků

Načítám