Hlavní obsah

Bush zastavil stahování vojsk z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHIGTON

Americký prezident George Bush se ve čtvrtek podle očekávání plně postavil za vrchního velitele amerických jednotek v Iráku generála Davida Petraeuse a podpořil jeho plán pozastavit na čas stahování amerických vojáků. Během pauzy se má vyhodnotit aktuální bezpečnostní situace a dopad stažení loňských posil.

Článek

Když Petraues v úterý vypovídal před Kongresem, sdělil, že po stažení posil na konci července, kdy počet amerických vojáků v Iráku poklesne na 140 000, by mělo být stahování na 45 dní pozastaveno. Během této doby se vyhodnotí aktuální bezpečnostní situace.

Bush Petrauesovi vyhověl, protože napomohl loni zlepšit bezpečnostní situaci v Iráku. „Díky viditelnému pokroku, o němž informoval generál Petraeus tento týden, je jasné, že jsme na správné cestě. V následujícím období budeme pokračovat v ofenzívě proti nepříteli.“ Zdůvodnil i to, proč se musí se stahováním na čas posečkat. Podle něj v Iráku nadále zůstávají „vážné a komplexní výzvy“, jimž je třeba čelit. „Válka není lineární, není to aritmetika,“ dodal ještě.

Prezident také podle očekávání oznámil zkrácení služeb v Iráku i v Afghánistánu z 15 na 12 měsíců. Toto zkrácené válečné nasazení ale začne platit až u vojáků, kteří na bojiště přijedou po 1. srpnu, ne u vojáků, kteří tam již slouží. Cílem je snížit zatížení vojáků.

Americký prezident také apeloval, aby se do řešení problémů v Iráku zapojil celý svět. Invazi sice podnikly mezinárodní síly, ale většina zemí už své jednotky z Iráku stáhla a na vývoj v zemi se nesnaží ani působit.

Bush zároveň varoval Írán, aby se přestal vměšovat do záležitostí Iráku, jinak Spojené státy zasáhnou, aby "ochránily své zájmy".

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám