Hlavní obsah

Katar prince za sex s nezletilými Češkami soudit nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Katarský generální prokurátor rozhodl, že tamní princ Hámid bin Abdal Sání nebude v Kataru postaven před soud. V zemi proti němu bylo ukončeno trestní řízení. Informovalo o tom Rádio Česko. V ČR byl Sání v létě 2005 nepravomocně odsouzen za sex s nezletilými dívkami. Pak byl předán do své vlasti během odvolacího řízení. O jeho předání do Kataru rozhodl tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU).

Článek

České ministerstvo spravedlnosti dostalo informaci o zastavení stíhání 30. března. Tehdy ji podle mluvčího Jakuba Stadlera vyslechl český velvyslanec v Kuvajtu Antonín Blažek z úst tamního generálního prokurátora. Rozhodnutí však mělo padnout už v lednu 2007.

"Ministerstvo spravedlnosti vyčkává na doručení rozhodnutí z katarské strany. Zatím neznáme důvody jejich rozhodnutí,“ řekl Právu Stadler. Nechtěl komentovat, zda české orgány mají vůbec nějakou možnost do případu zasáhnout.

Němec: postup Kataru nemáme právo kritizovat

Exministr spravedlnosti Pavel Němec, který vydání do Kataru umožnil řekl, že nikdo v ČR nemá právo postup Kataru kritizovat. Upozornil, že obviněný strávil ve vazbě v ČR skoro polovinu nepravomocně vyměřeného trestu. "Fakticky by takřka splňoval podmínky propuštění na svobodu, proto je celá kauza jen mediálně nafouknutou bublinou," sdělil dále Němec.

Podle něj je zjevné, že ve vazbě v Česku byl princ od 6. dubna do 22. srpna 2005 držen nezákonně. "V tomto světle nemá podle mého názoru nikdo v České republice morální právo kritizovat postup státu Katar," uvedl český exministr.

Proces byl podmínkou pro vydání do Kataru

Princ byl vydán do Kataru s podmínkou, že tam bude souzen. Člen katarské královské rodiny byl Obvodním soudem Prahy 2 nepravomocně odsouzen za sex s 16 nezletilými a mladistvými dívkami ke 2,5 roku vězení. Soud vynesl verdikt přesto, že tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání stíhání Sáního do Kataru.

Obvodní a posléze i Městský soud v Praze konstatovaly, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné. Nejvyšší soud však uvedl, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit. Sání byl propuštěn z vazby a odcestoval do Kataru.

Po příletu do své vlasti byl princ zatčen, osm dnů strávil ve vazbě a poté byl několik měsíců vyšetřován. Katarská strana si tehdy vyžádala také kompletní soudní spis z Česka přeložený do arabštiny, který získala na konci května 2006.

Benešová: Dalo se to čekat

"Dalo se čekat, že to tak dopadne. Přece nikdo nepředpokládal, že tam bude odsouzen,“ řekla k rozhodnutí katarských orgánů bývalá nejvyšší státní zástupkyně a stínová ministryně spravedlnosti ČSSD Marie Benešová.

Právě spor o vydání či nevydání katarského prince stál před několika lety v pozadí jejího odchodu z funkce. Nejvyšší žalobkyně patřila k nejhlasitějším kritikům princova vydání, které naopak vehementně prosazoval tehdejší ministr spravedlnosti Němec.

Reklama

Související články

Soud nepřeruší stíhání katarského prince

Člen katarské královské rodiny Hámid bin Abdal Sání, obviněný v Česku ze sexuálních kontaktů s nezletilými dívkami, si na cestu domů bude muset ještě počkat....

Katarský princ opustil pankráckou věznici

Nejvyšší soud (NS) v Brně v pondělí vyhověl stížnosti ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) a propustil katarského prince Hámida bin Abdal Sáního...

Výběr článků

Načítám