Hlavní obsah

Americká recese může ohrozit české výplaty

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA

Vyšší nezaměstnanost, stagnující výplaty a domácnosti by mohly mít problémy se splácením půjček. Tak by podle analytiků oslovených Novinkami mohla vypadat situace v Česku, kdyby se uskutečnila obávaná recese americké ekonomiky a její následné přelití do celého světa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Americká recese bymohlaohrozit i tuzemskou zaměstnanost.

Článek

„Domácnosti by k půjčkám měly přistupovat zodpovědněji,“ řekl Novinkám analytik Raiffeisenbank Aleš Michl.

Šéf centrální americké banky (Fed) Ben Bernanke podle BBC připustil, že Americe recese skutečně hrozí. Podle něj by útlum tamní ekonomiky mohl poznamenat celý první půlrok.

Nabízí se jasný důsledek. Amerika, jako největší ekonomika světa, by mohla ovlivnit zpomalení hospodářství po celém světě.

To znamená, že dopady by to mělo i na Českou republiku. V krajním případě by to pocítily jednotlivé rodiny. Domácnosti by mohly mít problémy se splácením půjček, hrozí zpomalení růstu platů a navýšení nezaměstnanosti.

„Mezistupněm dopadu americké recese je západní Evropa. Velice by na nás zapůsobilo zpomalení německé ekonomiky. Tam nejvíce vyvážíme,“ řekl Novinkám analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Z toho jasně plyne ohrožení českých exportérů, nižší HDP a útlum celé ekonomiky. Vejmělek však připomíná, že Evropa již oslabila své vztahy s Amerikou a zvýšila vývoz do Asie. To potvrdil i analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. „Rozumnější rozložení obchodní závislosti mezi západ a východ by nám pomohlo,“ řekl.

Již před několika dny Mezinárodní měnový fond avizoval, že hrozba celosvětové recese je asi 25 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Propad reálných mezd je letos extrémní

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyzvala vládu, aby neprodleně zvýšila minimální mzdu a přidala peníze na platy ve veřejném sektoru. Svou...

Výběr článků

Načítám