Hlavní obsah

Obyvatele Prahy 14 trápí bezdomovci a krádeže aut

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtrnáctá pražská část sahá od Klánovického polesí přes bývalé samostatné středočeské obce, jakými byly např. Počernice, až po betonová sídliště Košík a nechvalně proslulý Černý Most I a II. Bohužel stejně pestrá a rozsáhlá je zde i paleta kriminality a počet míst, kam normální občan jde, jen když musí. A vždy s obavami.

Foto: Petr Blahuš, Právo

Na všude přítomné bezdomovce už městská policie nejspíš rezignovala.

Článek

Ačkoli se po celém obvodu Prahy 14 vyskytují i narkomani, místní městskou policii (MP) paradoxně podle slov své ředitelky Dany Hetzlové trápí hlavně bezdomovci v okolí stanice metra Hloubětín.

„Je to dlouhodobý a každodenní problém,“ řekla Právu Hetzlová. Pravděpodobně tak dlouhodobý, že strážníky a policisty už vyhánění páchnoucích pobudů zjevně otrávilo a raději dělají, že nic nevidí. Reportér Práva se o tom mohl přesvědčit na vlastní oči.

Bezdomovci stanují v oblasti Na Čihadle

Každý večer se pak tato individua zvednou a jdou stanovat do lesů Prahy 14. Podle Hetzlové je jejich největším „campingem“ oblast Na Čihadle.

„Každý ví, že v Horních Počernicích se jezdí ruleta a ve velkém se tam kradou auta, která na předělávky mizí do okolních obcí Středočeského kraje,“ řekl Právu Jindřich Thema z Počernic.

„A co teprve drogy. Když tady přibyly herny, stoupl počet feťáků,“ tvrdí Thema, podle kterého trestné činnosti nezabránil ani fakt, že tu všude bydlí značný počet strážníků a policistů. Jako další místo srazů feťáků a dealerů drog pak označil kopec a skalku Chvalka.

Policie posiluje hlídky a zprovoznila další kameru

„Snažíme se v místech, kde se objevily stopy po narkomanech, posilovat naše hlídky,“ reagovala Hetzlová. Situaci strážníkům prý usnadňuje i místní kamerový systém, napojený na dispečink MP. „Nedávno jsme umístili novou kameru, zaměřenou na nonstop podnik BarBar v Mochovské ulici“.

Pověst sídliště Černý Most I a II je nelichotivá už dlouho. Podle Heztlové to je dáno jak obyvateli, kteří zde bydlí, tak architekturou uzavřených vnitrobloků.

Nejhorší je situace mezi ulicemi Vašátkova a Doležalova

„Situace je závislá na počasí. Když je ošklivo, nemohou si jít děti zasportovat a pak dělají nepořádek mezi domy,“ řekla Hetzlová.

Snad největší nepořádek je mezi ulicemi Vašátkova a Doležalova. „Tady bydlí hlavně Romové. Ceny bytů jsou kvůli nim o statisíce korun nižší, některé byty jsou jejich vinou prakticky neprodejné,“ stěžuje si zdejší obyvatelka Markéta Jakubová.

Reklama

Související témata:

Související články

I bydlení na Praze 6 má svá úskalí

Ačkoliv je Praha 6 vnímána Pražany hlavně jako luxusní vilová čtvrť rentiérů, diplomatů, vysloužilých hlav států, která je ve dne v noci bezpečná...

Praha 8 vábí drobné zloděje a bezdomovce

I když se pověst zvláště dolní, „povltavské“ části pražského osmého obvodu po zničujících povodních v roce 2002 do jisté míry zlepšila, mezi lidmi stále...

Výběr článků

Načítám