Hlavní obsah

Inspekce varuje: zpívající pštros a panenka mohou děti popálit

– PRAHA
Novinky, toh

Autíčka s olovem a chrómem, zvířátka z bobtnajícího materiálu či nebezpečný plyšový zpívající pštros patří mezi nejčerstvější „úlovky“, které Česká obchodní inspekce (ČOI) zakázala prodávat. Výrobky totiž ohrožují zdraví dětí. Nechybí mezi nimi i takové unikáty jako kočárek s panenkou, která může způsobit při hraní popáleniny.

Článek

“Inspekce zjistila na českém trhu velké množství výrobků, které představují závažné riziko ohrožení zdraví,“ varovala ve čtvrtek ČOI. Zakázala celkem sedm druhů nejrůznějších hraček pro děti.

Nebezpečný je například plyšový zpívající pštros s mašlí, typ HD 17010, model V4-2828. U pštrosa hrozí přehřívání baterie, o kterou se děti mohou popálit. Navíc hračka postrádá označení CE.

:. Podle testu ČOI jsou v autíčkách obsaženy nadlimitní hodnoty olova a chromu. foto: ČOI

Mezi další nebezpečné hračky patří i kočárek pro panenky - golfové hole s deštníkem, model GG 7007/886 ACBU. Podle šetření inspekce je rizikový, protože má ostré hroty a konce trubek a paprsky deštníku nejsou opatřeny krytem. Inspekce odhalila i podobný kočárek s panenkou a označením No. 2852, QKU 1448. V panence je baterie, která v extrémních případech může způsobit popálení.

:. Baterie v těle panenky mohou způsobit dětem popáleniny. Foto: ČOI

Na trh nesmí ani sada plastových autíček, No. 526-8P, v kterých jsou nadlimitní hodnoty olova a chrómu. Stejný problém je i u boxovacího pytle s rukavicemi a obrázky koček.

Zdraví dětí ohrožuje i dřevěná stavebnice v rámečku (kód 3324). Některé její části jsou natolik malé, že se dají během hry vdechnout. Zakázaná jsou i zvířátka z bobtnajícího materiálu 2969 Colored Growing. Ty se zvětšují více než povolují limity.

Všechny závadné výrobky se již nesmí prodávat a lidé, kteří je již zakoupili, mají právo na jejich vrácení prodejci.

:. Nebezpečné jsou i dřevěná stavebnice. Foto: ČOI

Reklama

Výběr článků

Načítám