Hlavní obsah

Srbsko navrhlo rozdělit Kosovo na albánské a srbské

– BĚLEHRAD

Srbsko navrhlo rozdělit svou bývalou provincii Kosovo podél etnických hranic mezi většinové Albánce a menšinové Srby. Návrh byl předložen OSN, uvedla v pondělí srbská média. Kosovo se od Srbska odtrhlo minulý měsíc.

Článek

V dokumentu Bělehrad uznává jurisdikci OSN v Kosovu. Uvádí ale, že policii, soudy a celní službu na 15 procentech území Kosova, kde Srbové představují většinu, mohou kontrolovat jedině Srbové, a nikoli kosovští Albánci.

"Srbští policejní důstojníci se zodpovídají místním srbským úřadům a pracují pod velením policie OSN v Kosovu," uvádí se v dokumentu. Doposud byli součástí policie OSN srbští i albánští důstojníci.

Analytikové tvrdí, že Bělehrad se snaží převzít politickou a administrativní kontrolu nad většinou severního území Kosova, kde Srbové představují většinu.

Srbský ministr pro Kosovo Slobodan Samardžić řekl, že návrh může být základem pro funkční rozdělení provincie mezi kosovské Albánce a Srby. Kosovští Albánci, kteří vyhlásili nezávislost na Bělehradu 17. února, podobné návrhy odmítají.

Kosovo

Dosud oficiálně Autonomní provincie Kosovo a Metohije bylo provinční oblastí Srbské republiky, na základě rezoluce Rady bezpečnosti OSN z června 1999 pod správou OSN.

Rozloha 10 908 km2 je srovnatelná s rozlohou Středočeského kraje. Z 2,1 miliónu obyvatel je 92 procent Albánců (převážně muslimové) a 5,3 procenta Srbové (převážně pravoslavní).

Správní střediskem je Priština s více než půl miliónem obyvatel. Za úřední řeč platí srbština a albánština. Oficiální měnou je od ledna 2002 euro.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám