Hlavní obsah

Přestavba koupelny v moderní chrám relaxace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již staří Egypťané a Římané znali blahodárný vliv uvolňujících koupelí na zdraví člověka. Židé zase měli své obřadní koupele v mikvích, což byly malé bazénky, kam se ponořil celý člověk. Lázeň bývala společenskou událostí. Společné koupele jsou dnes minulostí, a tak má stále větší význam koupel u nás doma, v koupelně. Zkuste si ji tedy zvelebit!

Foto: archiv firmy Ikea, Právo

Plně vybavená moderní koupelna (Ikea).

Článek

Než se pustíte do zvelebování koupelny, rozmyslete si, zda chcete udělat jen malé úpravy nebo zda ji chcete přestavět od základu. Od tohoto rozhodnutí se pak budou odvíjet další kroky.

Pokud chcete změnit celkový vzhled koupelny či prostor místnosti zvětšit, nezbude vám, než se pustit do rekonstrukce kompletní.

.: Takto může vypadat vaše malá koupelna před rekonstrukcífoto: Jan Osúch

Poraďte se s odborníkem

Zbavit se můžete nadměrného hluků od sousedů, rezavě zabarvené vody či dokonce nevzhledného bytového jádra. Nezapomeňte ale, že takový zásah bude časově náročný a koupelnu nebude možné po dobu rekonstrukce používat.

Pokud si nejste jisti, jak svou koupelnu upravit, opticky zvětšit či barevně uspořádat, poraďte se s odborníkem. Bytový architekt vám poradí s designem, v koupelnových studiích zase zdarma zpracují na základě dodaných rozměrů plánek koupelny včetně odhadu nákladů.

.: Takto může vypadat vaše koupelna po rekonstrukcifoto: Ravak

Pozor na nutnost stavebního povolení

Nezapomeňte, že na větší stavební úpravy, při kterých se chystáte vyzdít bytové jádro, potřebujete stavební povolení. Vždy také žádejte revizní zprávy na všechny provedené instalace, budete je potřebovat ke kolaudaci.

Poté, co si ujasníte, jak by vaše nová koupelna měla vypadat, je třeba zvážit, kdo vám rekonstrukci zajistí. Pokud si na ni troufnete svépomocí, je výhodné si vybrat ke spolupráci někoho, kdo má buď dobrý vkus, nebo znalosti ze stavebnictví, nejlépe tady obojí.

.: Dotáhnout detaily je v koupelně důležité, pokud jsou spáry utěsněné, bakterie se nemnoží tak rychlefoto: Sapho koupelny

Pokud se ale chystáte bourat a přestavovat, využijte spíše služeb specializované firmy. Na trhu je jich dnes celá řada. Zdarma vám sestaví rozpočet a nabídnou kompletní služby zahrnující nejen odborné práce (zedník, instalatér, elektrikář, obkladač), ale i vyřízení potřebných povolení. Navíc vám poskytnou dvouletou záruční lhůtu.

Na kolik nová koupelna přijde

Cena přestavby koupelny se bude odvíjet od rozsahu stavebních prací, použitých materiálů a vybraného zařízení. Novou koupelnu včetně vybourání jádra, výměny odpadů, elektroinstalace, nového nábytku a obložení pořídíte zhruba za 100 tisíc korun. Skutečně luxusní koupelnu si opatříte v ceně třeba dvojnásobné. Nechcete-li ale vyzdívat celé jádro, vystačíte si s 50 tisíci korun.

.: Záleží na tom, jak moc si potrpíte na luxus...foto: Lasselsberger/Rako

Jak ji financovat

Pokud chcete rekonstruovat a nemáte momentálně k dispozici dostatek prostředků tak Vám může peníze může poskytnout třeba HYPO stavební spořitelna, Stavební spořitelna České spořitelny. Úvěr od stavební spořitelny Wüstenrot můžete také použít i na opravy. Výhodou takového překlenovacího úvěru je, že nemusíte mít předtím nic naspořeno.

Lepší však bude, když si na novou koupelnu postupně naspoříte, nebo můžete rekonstruovat po částech, podle finančních prostředků. Kreativitě se meze nekladou a koupelna se tak může stát i pro Vás chrámem, kde se budete obdivovat umění tvorby a těšit se z odpočinku.

Reklama

Související články

Trendy v koupelně: neobaroko a TV

Zdobnost a nádech luxusu - takový je horký trend letošní zimy. A bohaté dekory či zdobné rámy a tmavé barvy a dokonce již i televizory se dostávají i na místo...

Vana s dvířky

Dvířka na místě, kde byste je dozajista nečekali. Přímo ve vaně. Tento typ speciálních bezbariérových van je řešením otázky bezpečnosti v koupelnách. Uvítají...

Vana tisíckrát jinak

V dnešní uspěchané době může být komfort, který představuje napuštěná vana, právě tím, co po náročném dni potřebujete. Nechte se inspirovat při pořízení vany,...

Výběr článků

Načítám