Hlavní obsah

Čínský premiér obvinil dalajlámu ze lží a organizování protestů

Novinky, BBC, rei
PEKING

Čínský premiér Wen Ťia-pao obvinil tibetského duchovního vůdce dalajlámu z organizování protičínských demonstrací ve Lhase. Týdenní protesty jsou v tibetském správním středisku nejsilnější za poslední dekády. Podle tibetských zdrojů během nich zahynulo nejméně 80 lidí, čínské zdroje hovoří o 13 mrtvých výtržnících.

Foto: Claro Cortes IV, Reuters

Čínský premiér Wen Ťia-pao

Článek

„Existuje dostatek důkazů, že incidenty byly organizované, předem promyšlené a podnícené dalajlámovou klikou. Jasně to odkrylo fakt, že požadavky kliky na mírový dialog a nikoliv nezávislost nejsou nic, než lži,“ řekl v úterý premiér.

Wen v parlamentním projevu rovněž dodal, že kulturní genocida, z níž dalajláma, žijící v indickém exilu, obviňuje Peking, je výmysl. Čína podle premiéra odpověděla v Tibetu na násilnosti, a to zdrženlivě. Tibetští aktivisté se podle něj snaží narušit dobrý průběh olympijských her, které v Pekingu začnou 8. srpna.

Protesty začaly 10. března v den 49. výročí neúspěšného tibetského povstání proti čínské okupaci, po němž musel dalajláma opustit zemi. Tibeťané protestují proti čínské kulturní a ekonomické dominaci a neustávajícímu přílivu Číňanů do země. Ve Lhase hořela auta a čínské obchody. Protesty se rozšířily i mezi tibetské komunity v provinciích Kansu a S´čchuan.

Dalajláma obvinil Peking v souvislosti se zákrokem z postupu proti tibetské kultuře a vyjádřil obavy z dalších krveprolití.

Demonstrace jsou nejsilnější od roku 1989, při nichž byl zabit neznámý počet lidí. Téhož roku byla dalajlámovi udělena Nobelova cena za mír.

Tibet pod nadvládou Číny

Čínská armáda obsadila Tibet, který považuje za historickou součást svého území, v roce 1951. Peking podle kritiků potlačuje tradiční kulturu Tibeťanů řízeným přílivem etnických Chanů. Čína argumentuje potřebou ekonomického rozvoje, který armádní invaze nastartovala.

Po povstání z roku 1959, které Čína potlačila, ze země do Indie odešel tibetský duchovní vůdce dalajláma. Na 80 000 Tibeťanů ho následovalo. Usilují o samostatnost Tibetu nebo přinejmenším o jeho výraznou autonomii v rámci Číny.

Reklama

Související témata:

Související články

Čína popírá střelbu do Tibeťanů

Guvernér Tibetu odmítl, že by se při demonstracích v tibetské Lhase do protestujících střílelo. Podle něj zabil třináct lidí rozlícený dav demonstrujících....

Výběr článků

Načítám