Hlavní obsah

Bývalý pilot Luftwaffe: sestřelil jsem Saint-Exupéryho

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Záhada kolem smrti slavného francouzského spisovatele a pilota Antoina de Saint-Exupéryho pohřešovaného od roku 1944 se zdá být definitivně objasněna. Někdejší pilot německé Luftwaffe Horst Rippert (88) tvrdí, že tehdy autora Malého prince osobně sestřelil. Stalo se to 31. července 1944 nedaleko jihofrancouzského přístavního města Toulon.

Foto: Profimedia.cz

Antoine de Saint-Exupery

Článek

„Nevěděl jsem tehdy, kdo v letadle sedí,“ řekl Rippert televizní stanici ZDF. „Kdybych to věděl, určitě bych nestřílel. Neznal jsem jej osobně,“ dodal Rippert.

Tento týden se má ve Francii objevit na pultech nová kniha o Saint-Exupérym, z níž citoval nedělník Journal du Dimanche. Rippert v knize pod titulem Saint-Exupéry, l'ultime secret (Saint-Exupéry, poslední tajemství) tvrdí, že Saint-Exupéry letěl se svým strojem P-38 Lightning nejprve pod ním. „Pak jsem jej zahlédl a řekl jsem si: vystřelím na něj,“ líčí Rippert osudnou událost.

Nejprve Saint-Exupéryho letadlo krátce pronásledoval. „Pak jsem klesl níže, zamířil na něj a zasáhl jej.... Teprve později jsem se dověděl, že uvnitř seděl Saint-Exupéry,“ uvedl Rippert, jenž se současně přiznal, že tento Francouz byl jeho oblíbeným autorem. „Jeho knihy byly tak dobré a povzbuzující. Na příbězích, které tak nádherně vylíčil, jsme vyrůstali.“

Nevrátil se z průzkumu

Saint-Exupéry ve zmíněný den dopoledne odstartoval z Korsiky na průzkumný let, který byl součástí aktivit spojeneckých vojsk. Z letu se už nevrátil, přičemž letadlo ani pilotovo tělo se nenašly. Dlouho se pak vedly diskuze, jak vlastně Saint-Exupéry zemřel. Spekulovalo se o technické chybě či dokonce sebevraždě. Podle některým tvrzení spisovatel už nezvládal nároky letů kvůli svému věku.

Až v roce 2000 byly objeveny části jeho stroje ve Středozemním moři poblíž Marseille. Specialisté je však s konečnou platností identifikovali o čtyři roky později.

Spisovatel a pilot Saint-Exupéry, narozený v roce 1900 v Lyonu, se proslavil zejména vlastnoručně ilustrovanou pohádkou Malý princ. Knihu napsal v roce 1943 a na celém světě se jí prodalo více než 80 miliónů exemplářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám