Hlavní obsah

Petice žádá Klause o milost pro skupinu Ztohoven

Novinky, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pracovníci Ústavu informačních studií a knihovnictví (ÚISK) FF UK připravili petici, kterou prezidenta Václava Klause žádají o milost pro členy skupiny Ztohoven. Ta loni v červnu narušila televizní vysílání ČT obrazem jaderného výbuchu.

Článek

"Domníváme se, že je tento čin chybně interpretován jako trestný," uvedla vedoucí oboru Studia nových médií ÚISK Petra Jedličková. Podpisy pod petici se sbírají na těchto stránkách.

"Pokud nasbíráme dostatečné množství podpisů, vystoupíme s peticí na tiskové

"Pokud nasbíráme dostatečné množství podpisů, vystoupíme s peticí na tiskové konferenci a budeme pokračovat v krocích vedoucích k omilostnění umělecké

skupiny Ztohoven," dodala.

Ztohoven je obviněna z šíření poplašné zprávy a jejím členům hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.

Manipulace v médiích

Okresní státní zastupitelství v Trutnově podalo na začátku ledna k trutnovskému soudu obžalobu šesti členů skupiny. Policie obvinila celkem sedm členů skupiny, jeden z nich však pobýval dlouhodobě v zahraničí a státní zástupce proto jeho případ vyloučil do samostatného řízení a obžalobu podá později.

Skupina tvrdí, že chtěla svým činem poukázat na možnou manipulaci v médiích a její členové se brání tím, že nechtěli vyvolat paniku ani poškodit vysílání veřejnoprávního kanálu. Chtěli prý jen upozornit na sílu médií a jejich možnosti.

Ztohoven loni v prosinci zvítězila v prvním ročníku nových cen pro mladé umělce, které pod názvem Cena NG 333 poprvé vyhlásila Národní galerie v Praze. Galerie od tvůrců odkoupí za 333 000 korun vítězné dílo nazvané Mediální realita a umístí je do svých sbírek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám