Hlavní obsah

Dramatické přistání v Hamburku při vichřici řídila kopilotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAMBURK

Přistání letadla Airbus A-320 v německém Hamburku během sobotní vichřice Emma, neřídil jeho kapitán, ale pouze čtyřiadvacetiletá kopilotka. Přistání se na první pokus nepovedlo. Amatérská videokamera zachytila komíhající se letoun. Oznámil to v úterý Spolkový úřad pro vyšetřování leteckých nehod (BFU).

Článek

Kapitán letadla řízení převzal až ve chvíli, kdy se první pokus nezdařil a letoun škrtnul křídlem o přistávací plochu.

Linkový letoun společnosti Lufthansa na trase Mnichov-Hamburk měl na palubě 131 pasažérů a čtyři členy posádky. Těsně před dosednutím na dráhu s ním prudký poryv vichru smýkl tak, že zavadil špičkou křídla o zem. Letadlo navíc nebylo v jedné ose s přistávací plochou.

Letečtí experti poté ocenili duchapřítomnost devětatřicetiletého pilota, že letoun opět zvedl a po další čtvrthodině úspěšně přistál. S podezřením, že letadlo neřídil tento muž, nýbrž kopilotka, přišel v úterý bulvární deník Bild. Letecký úřad to později potvrdil.

"Poté, co se levé křídlo dotklo země, převzal (řízení) pilot," doplnil vyšetřovatel Lothar Müller. Zda se jednalo z jeho strany o nedbalost, bude BFU prověřovat.

Mluvčí společnosti Lufthansa nechtěla zjištění úřadu komentovat. "Nikdy nejdeme do detailů ohledně toho, kdo řídil. To je politika Lufthansy," zdůvodnila to.

Nikomu z pasažérů ani posádky se nic nestalo. Také křídlo letadla bylo poškozeno jen lehce, ještě během víkendu bylo opraveno a od pondělí byl letoun opět v provozu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám